Cele mai răspândite mituri în sarcină

Mit: Sunt fertilă atâta timp cât am ciclu regulat.
Chiar dacă o femeie are ovulaţie regulată şi se simte perfect, chiar dacă producţia de estrogen şi progesteron a ovarelor este normală, cu cât femeia înaintează în vârstă, ovulele devin tot mai puţin capabile de a fi fecundate. Perioada în care începe să se întâmple acest lucru variază de la femeie la femeie, dar, în general este bine să îţi faci nişte controale după 30 de ani dacă intenţionezi să rămâi însărcinată, pentru a şti exact unde te situezi.

Mit: Pierzi un dinte pentru fiecare copil pe care îl faci.
În zilele noastre, având posibilitatea alimentelor şi suplimentelor fortifiante, nicio femeie nu ar trebui să piardă câte un dinte ori de câte ori rămâne însărcinată şi naşte! Nutriţia este foarte importantă pentru păstrarea sănătăţii în timpul sarcinii. În anii pre-adolescenţei şi ai adolescenţei femeia acumulează foarte mari rezerve de fier şi calciu, care o fortifică şi o pregătesc pentru o eventuală sarcină. Dacă alimentaţia unei femei nu conţine aceste alimente cheie, cererile copilului în dezvoltare vor fi foarte mari şi vor dăuna atât mamei, cât şi lui.

Mit: Un control medical este recomandat chiar înainte de a începe concepția.
Este o idee bună să-ți programezi o vizită la medicul specialist, cu cel puțin trei luni înainte de a încerca să rămâi însărcinată. Ar fi indicat să faci o listă de întrebări la care medicul să-ți răspundă, cum ar fi: poți lua medicamente în această perioadă? Ce fel de medicamente?
Nu uita că medicul este o sursă valoroasă de informații înainte și în timpul sarcinii.

Mit: Mănânci pentru doi.
Ai vrea să mai iei o porţie în plus de cartofi sau de îngheţată? Nu te grăbi! Da, mănânci pentru doi – dar asta nu înseamnă că e necesar să mănânci cât pentru doi adulţi! O femeie obişnuită are nevoie de circa 300 de calorii în plus pentru a-i asigura o creştere armonioasă micuţului din burtică. Acestea sunt echivalentul unei jumătăţi de sandviş sau al unui pahar cu lapte.
În mod normal ar trebui să acumulezi între 11,5 şi 16 kg în timpul sarcinii, dacă eşti supraponderală, atunci ar trebui să iei aproximativ 7 până la 11 kilograme.

Mit: Cu cât bebelușul din burtică este mai mare, cu atât este mai sănătos.
Fals. Ideal ar fi ca, la naștere, bebelușul să cântărească 3.200-3.400 de grame. Bebelușii grăsuți din burta mamei sunt expuși riscului de a suferi din cauza complicațiilor obezității (diabet, hipertensiune, boli de inimă) mai târziu în viață, ba chiar din adolescență.

Comments

comments