Combinarea alimentelor

nutritie-mai

Până la vârsta de şase luni, sugarii îşi iau toate substanţele nutritive de care au nevoie de la laptele de sân sau din laptele formulă. După această vârstă este necesar să combinăm diverse alimente, pentru a le satisface nevoile de hrană. Odată cu împlinirea vârstei de un an, copiii pot să stea alături de familie la masă, mâncând aproape la fel ca şi restul familiei. O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată poate fi realizată dacă împărţim alimentele în cinci grupe, după care le combinăm după anumite proporţii.

Cele cinci grupe sunt:
Pâine, cereale şi cartofi. Acest grup include toate tipurile de pâine, paste, orez, cuşcuş, cartofi, cartofi dulci, cereale, sau orice alimente obţinute din cereale sau din făina aceastora. Ele oferă baza de carbohidraţi complecşi, care dau copilului energie. Fiecare masă trebuie să aibă în componență alimente din această grupă, la fel ele trebuie să se regăsească şi în gustările celui mic. Aceste alimente ar trebui să constituie cam o treime din mâncarea de pe o farfurie.
Fructe şi legume. Acest grup include fructele şi legumele proaspete, congelate, conservate sau uscate. Cu toate că acestea conţin şi carbohidraţi, ele constituie însă principala sursă de antioxidanţi, flavanoide, vitamine şi minerale de care are nevoie copilul. Cel mic trebuie să aibă la fiecare masă fructe şi legume. Sucurile obţinute din fructe şi legume vor fi date într-o singură porţie.
Laptele şi produsele lactate. Acest grup include laptele, brânza şi iaurtul – produse lactate bogate în proteine, calciu şi alte vitamine şi minerale. Copiii în vârstă de peste un an au nevoie de 3 porţii de lactate pe zi. Mărimea porţiilor ar trebui să crească o dată cu vârsta şi apetitul copilului.
Carnea, peştele, ouăle, nucile şi leguminoasele. Alimentele cuprinse în acest grup furnizează copilului necesarul de proteine, fier, zinc cât şi alte minerale şi vitamine. Leguminoasele includ mazărea, fasolea şi lintea, care sunt foarte importante dacă ai un copil vegetarian. Copiii care mănâncă peşte şi carne au nevoie de 1-2 porţii zilnice din acest grup. Cei vegetarieni au nevoie de 2-3 porţii.
Alimente bogate în grăsimi şi zahăr. Persoanele tinere şi active au nevoie de aceste alimente deoarece le asigură caloriile necesare, grăsimi omega-3 şi omega-6, vitaminele A, D şi E. Cu toate acestea, se recomandă numai în cantităţi mici, deoarece grăsimile asigură un număr mare de calorii, în detrimentul nutrienţilor, iar consumul în cantităţi mari poate cauza obezitatea.

Comments

comments