Comunicat de presa Mirroring Mothers

mirroringmothers_863x450

La finalul lui octombrie, Institutul Cervantes din București a gazdiuit mai multe mame, dar și un tată, care s-au întâlnit cu un concept nou: Mirroring Mothers. Am fost și noi acolo pentru a afla cum anume s-a născut acest concept, cine l-a creat și ce aduce nou pentru mame.

 

În psihologie oglinda, oglindirea, sunt concepte mai vechi, utilizate de diverse orientări și școli. Carla Pînzaru, psihoterapeut de orientare psihanalitică, ne propune să ne gândim la oglindă în sensul lui D. W. Winnicott, pediatru și psihanalist, despre care ne spune că „a creat poate una dintre cele mai frumoase teorii despre dezvoltarea copilului și despre relația mamă-bebeluș”. Din acest motiv, pagina web a Mirroring Mothers ne întâmpină cu câteva dintre gândurile lui Winnicott, unul dintre ele fiind semnificativ pentru ceea ce fondatoarea își propune:„ Ce vede un bebeluș când privește chipul mamei? Cred că, în mod obișnuit, se vede pe el însuși.” Rolul de oglindă al mamei este poate cel mai important dintre nenumăratele roluri pe care această calitate i le conferă. Este esențial pentru viitoarea personalitate, pentru viața psihică, mentală a copilului ca mama să fie o „oglindă”, citându-l tot pe Winnicott, „îndeajuns de bună”. Imaginea de sine a bebelușului se va construi cu ajutorul mamei, încrederea și, mai târziu, încrederea în sine a copilului își vor avea izvorul în aceste momente de început, aceste momente în doi încă de pe vremea în care cei doi, mamă și sugar, trăiau ca și cum ar fi fost unul singur. Este, practic, ceea ce orice mamă numește dependența bebelușului de ea atunci când își amintește o bună parte din primul an de viață al copilului său. Mama,prin emoțiile pe care le simte, din ea însăși și din copilul său, prin sensul pe care îl dă acestora în interior, în mintea sa, prin felul în care acționează, își susține bebelușul psihic, dar și fizic, îi transmite celui mic un mesaj. Uneori e un mesaj de iubire, de valorizare, de încredere, de siguranță, alteori este un mesaj de grijă sau chiar de îngrijorare. În oricare dintre aceste situații, bebelușul va înțelege acest mesaj ca fiind oglinda a ceea ce el a făcut, a simțit, a ceea ce, în definitiv, este. Spre exemplu, atunci când mama este bucuroasă, fericită pentru ceea ce copilul său a făcut, acesta se va simți mândru de acțiunile sale și am putea să ne imaginăm că această trăire bună îl va ajuta să adauge încă o experiență la încrederea lui în sine. Dacă mama din același exemplu s-ar întrista, ar părea că mai degrabă nu vede nimic bun în ceea ce a făcut cel mic, acesta cel mai probabil nu se va putea bucura de reușita sa și va integra experiența drept una mai degrabă negativă pentru că acțiunea lui a adus, de fapt, tristețe mamei sale.

Mirroring Mothers integrează acest concept de oglindă într-o arie diferită, folosind același principiu, acela al oglindirii în relația dintre un psihoterapeut și mame. Așa cum o mamă își oglindește propriul copil, psihoterapeutul va utiliza acest rol pentru a oglindi mama sau mamele din fața sa. Carla Pînzaru a explicat că orice mamă are în mod natural capacitatea de a fi o oglindă pentru bebelușul ei, iar aceasta este posibilă cu ajutorul instinctului matern, un dat biologic. Ceea ce se întâmplă ori de câte ori auzim plângeri ale mamelor sau ale altor membri ai familiei, care știu, simt, intuiesc că ceva în neregulă se întâmplă în familia lor, ține, de fapt, de aspecte dobândite, de cele mai multe ori, pe parcursul dezvoltării actualei mame ori actualilor părinți. Nu instinctul matern este cel care nu este bun sau nu funcționează bine, ci acesta se află prăbușit undeva sub un munte de experiențe, marcate și marcante afectiv, conștiente și de multe ori inconștiente. Dacă adăugăm la această imagine interioară, psihică a unei mame, și influențele venite din exterior: sfaturi de la diverse persoane, fie ele bunici, prieteni, alte rude sau oameni străini, primite față în față sau pe Internet, uneori chiar căutate, cerute de mama anxioasă, confuză, depresivă, după caz, cărți, curente de creștere a copiilor, bloguri, situri, putem să înțelegem de ce instinctul matern nu-și mai poate îndeplini în totalitate funcția. „Nu vreau să spun că instinctul e anulat complet, cred că astfel de cazuri sunt mai puține, ci vreau să subliniez că instinctul matern este folositor, el este principalul motor care împinge cuplul mamă-bebeluș înainte încă din primele minute de viață, iar ceea ce face ca o mamă să fie excesiv de anxioasă, de deprimată sau de confuză nu este efectul acestui instinct, ci a ceea ce deja am descris mai sus drept experiențe dobândite. Merită să acționăm pentru a salva instinctul din metafora imaginată de minte.”spune psihoterapeutul Carla Pînzaru.

 

Pentru acest motiv, Carla Pînzaru și Simona Dumitru, psihoterapeuți de orientare psihanalitică formate în psihoterapia copilului, adolescentului și adultului, aucreat un tip special de grup, mic, de maxim 8 persoane, grup închis compus din mame cu copii de vârste similare. Fiecare grup se va întâlni cu un psihoterapeut, iar mamele vor avea posibilitatea să împărtășească experiențele proprii, mai mult sau mai puțin similiare, să acceseze emoții, să le dea sens, să facă legături între aceste trăiri și propriile acțiuni, să detecteze situațiile în care acestea sunt repetitive. În același timp, mamele vor putea primi informații corecte despre dezvoltarea copilului chiar de la un specialist, pe care, mai apoi, le vor putea așeza într-un spațiu interior deja creat, un spațiu psihic, mental, un spațiu al creșterii interioare. Practic, ceea ce propun este ca mamele, cu ajutorul unui psihoterapeut, să recupereze mama autentică din ele însele, să poată crede în capacitatea lor de a fi mame bune pentru copiii lor și, în acest mod, mesajul lor intern de încredere în sine să poată fi transmis mai departe copiilor.

 

Distinct de aceste grupuri, am aflat că vor exista și ateliere de lucru atât entru mame, cât și pentru tați sau alte persoane care contribuie la îngrijirea și creșterea copiilor. Simona Dumitru a vorbit celor din sală despre atelierele special concepute pentru tați, reamintind celor prezenți că și tatăl are un rol la fel de important în dezvoltarea copilului unui cuplu, și el simte intens, își pune întrebări, caută răspunsuri, la fel ca o mamă.

 

Pe situl www.mirroringmothers.com va fi afișat periodic, în secțiune Evenimente, calendarul grupurilor și al atelierelor care se vor organiza.

Comments

comments