Congelarea și decongelarea alimentelor

Toate alimentele se pot congela, dar nu orice aliment poate fi congelat în stare proaspătă. Unele dintre ele necesită o pregătire prealabilă pentru a se păstra cât mai bine. Asiguraţi-vă că alimentele pe care doriţi să le congelaţi sunt „în cea mai bună formă“, fără semne de alterare. Bacteriile nu se înmulţesc în produsele congelate, însă dacă este contaminat cu mucegaiuri sau bacterii, acestea vor deveni active în timpul dezgheţării.

Ce alimente putem congela?

Alegeţi pentru congelare fructe bine coapte, sănătoase şi proaspăt culese. Spălaţi-le sub jet de apă rece, apoi uscaţi-le bine. Fructele întregi (fructe de pădure, cireşe) sau tăiate bucăţele (banane, caise, piersici) se așază în rânduri, separate, pe o tavă care se introduce în congelator. Odată congelate, le puteţi aşeza în pungi de plastic. Deşi această metodă necesită mai mult timp, dă cele mai bune rezultate. Fructele nu se vor lipi între ele, iar la dezgheţare vor fi mai ferme şi mai uşor de manevrat.
Legumele şi zarzavaturile ar trebui iniţial opărite, pentru a-şi păstra mai bine textura, culoarea şi aroma. Acest procedeu constă în introducerea legumelor (şi a unor fructe cum ar fi merele sau perele) în apa fiartă preț de câteva minute. Timpul de blanşizare (opărire) diferă de la o legumă la alta. De exemplu, pentru mazăre, acesta este de 1 minut, pentru fasole 2 minute, broccoli şi morcovi: 3 minute. Apoi legumele se răcesc, se usucă complet şi se ambalează în pungi de plastic din care se scoate aerul.
Carnea se poate congela crudă sau gătită. Carnea crudă se spală, se porţionează în funcţie de necesităţi şi se ambalează. Peştele crud se curăţă și se eviscerează înainte de congelare. Friptura se congelează mai bine în sos, altfel devine uscată.

Cât timp se pot păstra alimentele în congelator?

· fructele și legumele se pot păstra maximum 1an;
· carnea crudă până la 9 luni, gătită, până la 5 luni;
· lactatele până la 3 luni;
· pâinea şi produsele de panificaţie până la 3 luni.

E bine de știut:

· în timpul congelării, alimentele îşi măresc volumul, prin urmare, nu umpleţi recipientele şi sertarele până la refuz;
· etichetaţi fiecare pachet şi notaţi cantitatea sau numărul de porţii şi data la care a fost congelat;
· pâinea feliată se poate prăji congelată;
· decongelarea nu trebuie făcută brusc; decongelaţi în frigider sau în apă rece;
· NU recongelaţi!

Conservarea laptelui matern

Se poate păstra pentru 6-8 ore la temperatura camerei (maximum 25 grade), în frigider: depozitat pentru 3-5 zile la 4º C; în congelator: 2 săptămâni în congelatorul dinăuntrul frigiderului; 3 luni în congelator; 6-12 luni la temperaturi foarte joase (-18º C).
Decongelarea este indicat să se facă în frigider, după care laptele se va scoate pentru a fi adus la temperatura camerei. Înainte de a hrăni bebelușul, se încălzeşte la temperatura corpului, într-un vas cu apă, fără a folosi cuptorul cu microunde. Recomandabil este ca laptele muls să fie administrat cu linguriţa, căniţa sau cu seringa.
Sugarii și copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la bacteriile din alimente care pot provoca intoxicații alimentare. Asigurați-vă că bebelușul nu este în pericol din cauza modului în care pregătiți sau serviţi mâncarea.

Depozitarea și încălzirea alimentelor

· Așteptați până se răceşte mâncarea, în mod ideal, în termen de una până la două ore și depozitați-o în frigider sau congelator; alimentele depozitate în frigider trebuie să fie consumate în decurs de două zile.
· Alimentele congelate ar trebui să fie dezghețate bine înainte de reîncălzire; cel mai sigur mod de a face acest lucru este să le decongelaţi în frigider peste noapte.
· Atunci când încălziți alimentele, asigurați-vă că ajung la punctul de fierbere, apoi lăsați-le să se răcească înainte de a le da copilului; dacă utilizați un cuptor cu microunde, se amestecă întotdeauna mâncarea. Nu reîncălziţi alimente gătite mai mult decât o dată!
· Pentru a răci produsele alimentare repede, puneți-le într-un recipient etanș și țineți-l sub un robinet rece; se agită din când în când, astfel încât să se răcească uniform.
· Alimente ce trebuie consumate imediat după ce au fost gătite şi a căror reîncălzire nu este recomandată: orez, spanac, ouă, ciuperci, carnea de pui, uleiurile vegetale; după încălzire, pot deveni extrem de periculoase pentru organism și, în plus, prin reîncălzire, îşi pierd și nutrienţii.