Consumul de gluten: benefic sau nociv?

Glutenul este o proteină care se găsește în componența boabelor de grâu, orez sau secară. Mulţi oameni apreciază glutenul, întrucât acesta oferă o consistenţă şi gust special alimentelor: pizza devine mai elastică, pâinea are textură spongioasă iar supele şi sosurile pot fi mai delicioase.

Produsele alimentare fără gluten pot fi de un real ajutor celor care suferă de o tulburare digestivă cronică numită boala celiacă. Organismul acestor persoane consideră glutenul ca fiind un invadator şi declanşează răspunsuri imune.

Consumul de alimente fără gluten

Momentan, persoanele care suferă de boala celiacă sau manifestă diferite simptome în urma consumului de alimente cu gluten, trebuie să îl evite. Renunţarea la gluten poate presupune o dietă care va conţine cât mai puţină pâine şi paste şi înlocuirea acestora cu produse alimentare fără gluten.

Privarea de gluten ar putea conduce la scăderea nivelului de subsţante nutritive importante din organism (fier, vitamine din grupul B, fibre). De aceea, regimul alimentar sănătos al unei persoane sensibile la gluten trebuie să conţină cât mai multe fructe, legume, proteine slabe, produse lactate, cereale fară gluten, ouă.

Semne ale sensibilităţii la gluten

Peste 2.5 mililoane de oameni pot suferi de intoleranţă la gluten, dar doar 150.000 au fost diagnosticaţi. Acest lucru se întâmplă întrucât majoritatea persoanelor nu prezintă simptome, iar manifestările bolii celiace se pot suprapune cu alte probleme medicale.
Acest lucru creează confuzie atât pentru bolnavi, cât şi pentru medici. Cauzele bolii nu au fost încă depistate deşi, în urma studiilor medicale, s-a identificat prezenţa anumitor gene anormale la persoanele care suferă de această boală şi care se consideră că ar avea o predispoziţie crescută pentru dezvoltarea bolii.

Principalele simptome ale bolii celiace sunt:

  • diaree sau constipaţie cronică;
  • dureri abdominale şi balonare;
  • scădere inexplicabilă în greutate în ciuda unui apetit normal;
  • anemie;
  • oboseală;
  • vărsături;
  • dermatite;
  • schimbări bruşte de dispoziţie;
  • tetanie.
    Sursa: sfatulmedicului.ro

Comments

comments