Copiii şi medicaţia

sugar_24

Un părinte îşi pune deseori întrebarea dacă unui bebeluş bolnav i se pot administra medicamente. Când te doare capul, spre exemplu, cel mai uşor şi eficient este să iei un analgezic. Dar cum stau lucrurile în privinţa copilului?

Când vine vorba de medicaţie, indiferent dacă ne referim la adulţi sau copii, trebuie să punem în balanţă beneficiile şi riscurile. Dacă există medicamente care joacă un rol important în vindecarea copilului, multe altele pot fi dăunătoare. De aceea este important să faci o alegere înţeleaptă – dacă, şi ce tip de medicaţie vei folosi.

Medicamentele eliberate fără reţetă nu se recomandă în cazul unui copil a cărui stare de sănătate este în general bună. Dacă foloseşti medicamente neprescrise, alege-le pe cele destinate copiilor. Administrează-le doar dacă este necesar, aşa cum probabil ţi-a recomandat şi pediatrul.

Febra şi durerea

Dacă nou născutul are mai puţin de 3 luni şi are temperatura rectală mai mare de 38 de grade C, sună de urgenţă medicul. Dacă are o stare febrilă, dar se simte bine, medicaţia nu este necesară. Dacă are febră şi nu se simte bine, Paracetamolul (Panadolul sau altele) este în general considerat sigur pentru copiii sub 6 luni. Pe lângă ameliorarea disconfortului provocat de febră, paracetamolul ajută şi la calmarea durerilor de ureche, sau la ameliorarea efectelor unui vaccin. Ibuprofenul, un alt calmant, este sigur pentru copiii peste 6 luni, deşi poate agrava boala afectând tractul digestiv. Consultă medicul înainte de a administra medicamente unui copil care suferă de o boală cronică (cum ar fi afecţiuni ale rinichilor sau astmul).

Tusea şi congestia

Când copilul tuşeşte sau are nasul înfundat, eşti tentată să alegi medicamentele petru tuse şi răceală disponibile în farmacie, dar cercetările arată că nu sunt foarte eficiente în cazul bebeluşilor. Pot exista efecte secundare serioase, chiar dacă sunt destul de rare.

 

O alternativă mai sigură şi mai eficientă pentru nasul înfundat poate fi folosirea picăturilor nazale saline, care ajută la dizolvarea mucusului, sau utilizarea unei pipete nazale pentru îndepărtarea secreţiilor din nasul bebeluşului.

Precauţii

Când administrezi medicamente copilului trebuie să respecţi următoarele instrucţiuni:
Administrează doza corectă. Medicamentele pentru copii sunt de obicei sub formă lichidă şi au diferite concentraţii. Respectă cu atenţie indicaţiile de pe prospect, astfel încât să administrezi doza corectă. Adesea, pentru copiii sub 2 ani, prospectul recomandă ca dozarea să urmeze instrucţiunile medicului pediatru. Dacă ştii greutatea copilului, poţi folosi acel ghid.

Evită supradozarea!

 

Nu administra copilului mai multe medicamente cu acelaşi ingredient activ, cum ar fi un calmant de durere şi un decongestionant, pentru că pot duce la o supradozare accidentală. Unii părinţi alternează calmantele precum paracetamolul şi ibuprofenul, dar trebuie să fii atentă cu această practică. Fiecare medicament necesită un interval specific între doze.

Evită aspirina!

Aspirina nu este permisă în cazul copiilor sub 2 ani. În general nu se recomandă persoanelor sub 18 ani, fiind asociată cu o maladie gravă numită şi Sindromul Reye, care poate afecta creierul şi ficatul. Apar riscuri şi în cazul utilizării Aspirinei pentru tratarea simptomelor bolilor virale, precum gripa şi varicela. Cum simptomele unei afecţiuni virale nu se pot distinge întotdeauna uşor de o boală nevirală, experţii recomandă excuderea totală a Aspirinei în cazul persoanelor sub 18 ani, cu excepţia cazului în care e prescrisă de pediatru.

 

Cum se administrează un medicament:
– Bebeluşul este mai dispus, de obicei, să ia medicamentul înainte de a fi hrănit;
– Plasează medicamentul înspre obraz – în felul acesta îi va fi mai greu să-l scuipe;
– Nu folosi sticluţele sau pipetele de măsurat ale medicamentului în alte scopuri;
– Evită medicamentele masticabile la copiii sub 2 ani;
– Continuă medicaţia conform instrucţiunilor, chiar dacă are un gust neplăcut sau simptomele nu se ameliorează. Pentru a fi eficient, tratamentul cu antibiotice trebuie luat până la final.

Cel mai mare risc asociat infecţiilor sau altor boli ale copilăriei este deshidratarea. Aceasta apare atunci când copilul pierde o cantitate mai mare de lichide decât ingerează.  Când bebeluşul are dificultăţi în a mânca sau a reţine lichide, oferă-i înghiţituri mici şi frecvente de lapte de la sân, lapte praf, apă sau soluţii de rehidratare.

 

Termometrul cu mercur a fost unul dintre primele instrumente folosite în cabinetele medicale. Astăzi sunt preferate cele digitale, pentru că cele cu mercur se sparg mai uşor, iar mercurul care se evaporă rapid poate fi inhalat.

Sursa: Clinica Mayo, ghidul primului an din viaţa copilului (Editura Corint)

Comments

comments