Copiii și patinajul

Patinajul a fost, la începuturile lui, un mijloc de deplasare dintr-un loc în altul. Primele patine au fost descoperite în țările nordice și erau confecționate din os. De-a lungul timpului, patinele au evoluat considerabil: de la design, la scopul pentru care sunt folosite. Dacă unii merg la patinoar ca să se recreeze, alții au ales acest sport ca mijloc de manifestare artistică.

Precautii

În cazul în care vrei să-ți înscrii copilul la cursuri de patinaj, important este să vezi mai întâi dacă își dorește acest lucru, pentru că nu toți copiii sunt făcuți să patineze. La fel de important este să aibă un instructor răbdător, care să țină cont și de temperamentul celui mic. Prin urmare, potrivit este să discuți cu o persoană specializată pentru a primi sfatul cel bun.

Vârsta potrivită

În Austria, unde schiatul este deja în multe familii o tradiție, copiii sunt duși la schi, de exemplu, chiar și de la 3 ani. Este alt tip de mișcare, e-adevărat, însă presupune până la urmă tot un exercițiu de echilibru. La noi, cursurile de patinaj sunt recomandate începând cu vârsta de 4 ani, conform informațiilor oferite de diverse școli de patinaj.

Echipamentul

De la alegerea patinelor, la îmbrăcăminte și echipamentul de protecție (cască, protecții coate și genunchi, mănuși), fiecare detaliu are rolul lui. Confortul și siguranța sunt pe primul loc. Este nevoie ca patinele să fie fixe, dar să nu strângă. În general, majoritatea părinților aleg patine pentru patinaj artistic, însă, în cazul în care optează pentru patinajul de viteză sau pentru hochei (în funcție de abilitățile celui mic), tipul patinelor va trebui adaptat. Patinele sunt fixe (pe mărimea piciorului) și reglabile (se reglează în funcție de mărime). Avantajul celor din urmă constă în faptul că pot fi utilizate mai mulți ani.

Avantajele patinajului

Patinajul este un mod plăcut de petrecere a timpului, relaxant și distractiv în același timp. Mobilitatea și reflexele sunt îmbunătățite, echilibrul la fel, sunt puse „la treabă“ mai multe grupe de mușchi – gambe, coapse, șolduri, abdomen, spate, umeri, brațe -, starea de spirit devine mai bună, puterea de concentrare solicitată (copilul apreciază distanțele, este atent în același timp la alți patinatori, toate acestea ajutându-l să se orienteze mai bine în spațiu). Dacă îi va plăcea să patineze, esențial este să și continue. Cu timpul, mulți renunță la patinaj. Sau, în cazul fericit, îl transformă în obișnuință, ceea ce nu poate fi decât foarte bine pentru sănătatea lui.

Comments

comments