Copilul în patul părinților

Atunci când copilul se trezește în toiul nopții și plânge, unii părinți, bine intenționați de altfel, ar dori să îi ia lângă ei în pat, dar nu îndrăznesc de teamă să nu îi deprindă cu astfel de obiceiuri „proaste“. Din această cauză, și pe timpul zilei gesturile tandre și alinturile sunt minimalizate.

Camera exclusivă a nou-născutului este o invenție recentă. În trecut (și nu chiar atât de îndepărtat), doi sau chiar mai mulți copii dormeau în același pat și, eventual, în aceeași cameră cu părinții. De fapt, cu cât copilul este mai mic, cu atât are mai mare nevoie de aproprierea de alte persoane. Patul ușor încălzit, legănat de respirația regulată (chiar și de sforăitul) a mamei sau a tatălui, îl face să se simtă în siguranță și protejat.

Astfel, îl poți ține liniștit în pat cu tine. Dar nu pot risca să îl sufoc?
Deși mama și tatăl dorm, au „antene” sensibile și imediat își dau seama dacă ceva nu este în regulă cu copilul lor. Astfel, riscul de a-l sufoca cu propriul corp este practic inexistent.
Nou-născutul nu se sufocă, așa cum se tem mulți, nici chiar acoperit în întregime de pătură. Corpul mamei și al tatălui sunt mari în comparație cu cel al copilului, iar pătura oferă spațiul necesar pentru a respira.
Cu aceste lucruri nu dorim să impunem noi reguli sau o nouă modă. Nevoia ta de liniște și spațiu este la fel de importantă ca și cea a copilului tău. Dacă simți nevoia să îl iei lângă tine, nu ezita niciun moment să o faci.
Ia-l lângă tine în pat atunci când plânge sau când îl doare burtica. Când se calmează, poți să îl pui la loc în pătuțul său (dacă nu adormiți între timp toți trei).
Dacă îl alăptezi în pat și îl ții aproape de tine este mai mult ca sigur ca dimineața să te simți foarte odihnită și să nu îți mai amintești nici măcar de câte ori ți-ai alăptat copilul pe parcursul nopții.
Este de preferat să nu îl lași niciodată singur, dar dacă locuiești într-o casă cu unul sau două etaje, sau dacă lucrezi în gradină sau într-un laborator separat de cameră, probabil vrei să stai liniștită când doarme. De exemplu, dacă locul unde lucrezi este zgomotos, sunt mirosuri diferite, este foarte aglomerat, atunci nou-născutul trebuie să stea într-o altă cameră. Dar este important dacă se trezește și începe să plângă să îi fii aporoape. Câteva minute de plâns ignorate sunt pentru el o eternitate. În aceste cazuri este folosit un amplificator de voce, un fel de interfon portabil cu două parți care funcționează pe bază de curent sau baterii, una în camera bebelușului și una în camera adultului.

Sursa: „Avem un copil!” – Grazia Honegger Fresco

Comments

comments