Copilul tau este supraprotejat ?

 

Cand suntem părinţi, ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii noştri, sa aibă o viata împlinită si fericita. Si depunem toate eforturile ca lucrurile sa iasă aşa.

Ceea ce poate pierdem din vedere este faptul ca atunci cand facem totul pentru copilul nostru, in locul lui, exista sansele sa ajunga sa traiasca exact opusul : neincredere in sine, nefericire si chiar esec. Pentru ca atunci suntem ca duhul din lampa, care sta la dispozitia copilului pentru a-i implini toate dorintele.

Iata in continuare afla ce inseamna sa faci in locul copilului tau, sa il supraprotejezi si cum anume poti schimba acest fel de a te comporta cu un altul, sanatos pentru copilul tau si pentru maturizarea lui .

 

 

Ce inseamna sa facem in locul copilului si sa il supraprotejam

Inseamna ca esti prea mult in rolul de MAMICA sau TATIC fata de copilul tau si prea putin in rolul de TATA si MAMA.

Iata la ce se refera aceste notiuni despre parinti din Metoda ESPERE® :

MAMICA si TATICUL  este cel care da si primeste :

  • Da ingrijiri, atentie, grija, cadouri, bunatati
  • raspunde cu « Da » la ceea ce copilul cere.
  • Primeste ce vine de la copil, si bune si rele.

Aceasta este functia parintilor cand copiii sunt foarte mici si complet dependenti de ei.  Copilul exprima o nevoie, parintele este acolo pentru a o indeplini.

Treptat insa, este esential sa apara si functia MAMA si TATA. Este functia structuranta, care il sustine pe copil sa se adapteze la realitate. Prin intermediul ei ceri si refuzi. Va incepe sa apara atunci cand copilul incepe sa se miste si se poate rani :

« Nu iti dau voie sa bagi degetele in priza. »

« Nu iti dau voie sa pui mana pe aragaz. »

« Nu sunt de acord sa mananci inca o inghetata. »

Faptul ca incepi sa ceri si sa refuzi va da nastere unor conflicte, pentru moment. Insa beneficiul este foarte important pentru copil pe termen lung.

Aici este si punctul critic la care ma refer.  Pentru a evita conflictele si pentru a fi un parinte « bun » ii fac pe plac copilului, spun da si indeplinesc in locul lui dorintele pe care le are ; astfel in antrenez pentru esec.

 

Cauzele faptului ca ne supraprotejam copiii sunt numeroase :

-ne credem responsabili pentru fericirea sau nefericirea copilului

Iti doresti sa nu sufere, sa fie fericit. Nu suporti sa ii vezi ca sufera, ca plang si atunci ii oferi tot ce vrea.

– Daca tu noi am suferit, sau nu am avut suficient, copilul sa nu sufere.

Cu totii avem in interiorul nostru un fost copil. Si acel copil a suferit din motive ce tin de istoria personala a fiecaruia dintre noi. Cand avem copii, le dam acestora si ceea ce noi am avut nevoie si nu am primit. Hranim astfel fostul copil din noi prin intermediul copilului nostru. Copilul nu primeste ce ii dam, pentru ca nu se refera la el si nevoile lui reale, ci la fostul copil din noi.

 

Efectele asupra copilului

1. Este antrenat pentru esec

Esecul poate aparea la scoala, la job, in viata. Dat fiind ca tot ce a vrut s-a intamplat in relatia cu tine, atunci cand se confrunta cu realitatea va fi frustrat si nu va sti cum sa gestioneze ceea ce ii se intampla, nici in prezent nici in viitor. Cum nu i s-a spus « Nu », nu va stii cum sa faca fata, prin forte proprii, unui obstacol real.

 

2. Are toleranta scazuta la frustrare

Va fi, la o varsta mai inaintata, ca un copil mic care face crize.  Ceva nu este cum vrea el si se supara, poate deveni chiar violent. Violenta poate fi indreptata asupra altora sau asupra sa. De altfel vedem in mass-media foarte multe exemple de violenta si autoviolenta extrema la copii si adulti.

 

3. Nimic nu are valoare

Pentru ca nu obtine nimic prin forte proprii, tu faci in locul lui, nu va acorda valoare unui lucru in care nu a investit efort. Deci ceea ce are, nu va stii sa valorizeze.

Noua jucarie pe care a vrut-o atata azi va fi uitata intr-un colt maine.

Aceasta conceptie se poate extinde la intreaga viata, care poate parea fara sens, fara valoare, fara importanta si atunci poate ajunge sa faca gesturi distructive si autodistructive.

 

4. Lipsa de incredere in sine

Cand faci totul pentru el, nu are sansa sa isi cunoasca propria valoare, nu depune efort pentru a-si realiza propriile dorinte si are « viata usoara ». De aici se naste neincrederea in sine, pentru ca nu stie ce poate sa faca singur si ce nu, nu stie sa-si dozeze efortul pentru a realiza ceva.

 

Vestea cea buna este ca poti sa schimbi felul in care relationezi cu copilul tau din orice moment si la orice varsta a acestuia. Depinde de tine sa schimbi felul in care relationezi cu copilul tau, si vei vedea, nu va muri de nefericire si cerurile nu se vor narui.

Iti propun ca in saptamana aceasta sa observi :

  • cate dorinte implinesti copilului tau, pe zi.
  • de cate ori faci lucruri in locul lui pentru a evita ca el sa sufere sau sa depuna vreun efort.

Apoi te invit sa incepi sa il sustii pentru a isi realiza singur dorintele (sa ii arati cum sa stranga bani pentru a-si cumpara ceva ce isi doreste, sa faca un proiect pentru dorinta lui : efort, timp, etape, etc.)

Sa il lasi sa incerce sa realizeze singur ce isi propune, in functie de varsta lui (sa manance singur, sa se imbrace singur, sa isi gaseasca singur job, etc.)

 

Daca vrei sa afli mai multe despre Metoda ESPERE® sau vrei sa realizezi mai repede schimbarile pe care ti le doresti, in viata personala si profesionala, te invitam sa participi la workshopul workshopul „Află cheia relaţiilor fericite” alături de Aleth Naquet – formată de Jacques Salomé însuşi. Workshopul va avea loc pe data de 11-12 februarie 2017. Iar pentru mai multe detalii poţi să ne contactezi la Centrul de Dezvoltare Personală AmaneSer, amaneser@amaneser.ro , 021 327 54 45 sau 0723 396 368.

 

Autor: Cati Calin, psiholog, trainer si consultant in Metoda ESPERE®

Comments

comments