Copilul vegetarian

nutritie

Una dintre principalele probleme ale umanităţii era aceea de a-şi procura hrana şi imediat ce copilul trece de la lapte la alimentaţia solidă, părinţii şi chiar bunicii încep să îşi pună întrebarea: “Copilul acesta mănâncă suficient?“, dându-i proteine din ce în ce mai multe, în special de origine animală.
De fapt, întrebarea corectă ar trebui să fie: “Acest copil nu mănâncă prea multe proteine?”
Copilul are nevoie de o cantitate importantă de proteine pe kilogram corp în comparaţie cu adulţii, deoarece acestea sunt ca nişte “cărămizi” care stau la baza creşterii copilului, dar fără niciun dubiu, aportul de proteine este prea mare faţă de necesităţi.
Fiinţa umană este omnivoră, în consecinţă trebuie să mănânce din toată gama alimentară, dar informaţia noastră anatomică este mai mult de vegetarian, animale destinate să se hrănească cu fructe, cereale, legume, nuci şi germeni, ca maimuţele antropologie. Avem un intestin diferit de cel lung al ierbivorelor, sau de cel scurt şi neted al carnivorelor, aşa cum este şi compoziţia salivei, dinţii (caninii, tipic carnivorelor, rotunzi, care apar la un an după erupţia primilor dinţi şi indică întru totul necesitatea şi progresul lent al introducerii hranei diversificate).
Nu este nicio problemă atunci, dacă bebeluşul tău refuză spontan carnea: există multe alte moduri naturale şi sănătoase de a-i oferi o alimentaţie bogată în proteinele de care are nevoie pentru a creşte, derivate din produse proaspete, variate, şi cultivate organic.
Mai mult decât atât, mitul “proteinelor nobile” rămâne şi acum valabil, deşi nutriţioniştii pe de o parte, şi înţelepciunea populară pe de altă parte, au demonstrat că proteinele din cereale asociate cu cele ale leguminoaselor (năut şi paste, orez şi fasole, paste şi fasole, pâine şi nuci) ne oferă proteine complete.
Dacă în schimb, ne gândim că unul dintre alimentele de bază până la vârsta de 18-24 de luni este laptele (în primul rând matern, dar şi cel de vacă, capră, de soia, de migdale sau de cereale), şi că în jurul vârstei de 1 an se introduc (pentru cine doreşte să le folosească) unele feluri de brânză, şi apoi oul, ne dăm seama că baza proteică este asigurată în mod cert, fără a fi nevoie să apelăm la produse şi preparate din carne.
Pe de altă parte, sute de milioane de persoane din toată lumea trăiesc fără a se hrăni cu produse animale. Alegerea pentru a fi vegetarian sau cel puţin o drastică reducere a produselor de origine animală atât pentru adulţi cât şi pentru copii, nu este numai posibilă, dar şi indicată.

Comments

comments