Cred mult în oameni și în puterea lor de a schimba lucrurile


Din fiecare răspuns al Roxanei Ștefan, Business Unit Manager Bioderma, reiese, ca o constantă, un lucru: dragostea pentru meseria ei, dar mai ales pentru oamenii cu care lucrează.
Iubirea este o constantă și în viața de familie, acolo unde, spune ea, o așteaptă întotdeauna 3 băieți, 4 căței și 6 pisici. Nu, Roxana Ștefan nu este un personaj de basm, ci o femeie reală, cu o poveste reală, inspirată din fapte reale. O poveste pe care veți dori să o recitiți pentru a nu uita ceva banal, dar atât de adevărat și de greu de pus în practică: nu încetați niciodată să visați, să luptați pentru visul vostru, să aveți curaj, să fiți buni și optimiști!

Revista „Copii și Părinți”: Cum a fost drumul tău profesional până acum?

Roxana Ștefan: N-aș ști să spun dacă a fost un drum lung sau scurt… bănuiesc că depinde de câtă răbdare are fiecare. Cu siguranță că au existat provocări pe
parcurs, am învățat multe în toți acești ani, din fiecare experiență trăită. Dar dacă ar fi să o iau de la capăt acum, mi-aș dori ca lucrurile să se întâmple exact așa cum s-au întâmplat. Cred, cumva, că toate se petrec la vremea lor și, mai ales, atunci când ești pregătit să se petreacă. În 2009, am devenit primul Business Unit Manager Bioderma România, odată cu înființarea filialei în țara noastră. În curând, se împlinesc 10 ani de când fac parte din această poveste frumoasă
și plină de provocări. Anul trecut, am devenit oficial grupul NAOS SKIN CARE ROMANIA, cu ocazia lansării celuilalt brand de îngrijire al grupului: Institut Esthederm. Acum conduc practic două branduri cu abordări diferite, dar cu viziune comună: Laboratoire Bioderma și Institut Esthederm.

Te-a inspirat un model de femeie sau, în general, de om de succes în cariera ta?

Nu am urmat un anumit model de femeie, însă consider că m-au marcat, de-a lungul timpului, mai multe femei cu care am interacționat. Prin natura meseriei mele (domeniul cosmeticii), am lucrat mereu cu și printre femei. Toate și-au lăsat, undeva, o amprentă, m-au inspirat și mi-au arătat că, deși suntem numite sexul slab,
avem de fapt în noi mai multă putere decât ne imaginăm. Dacă însă ne referim la un model de lider, mi-ar plăcea să-l amintesc pe Simon Sinek – este inspirațional atât prin modul lui de a gândi, cât și prin modestia care reiese din gesturi și cuvinte. Dar mai există și alte modele: Richard Branson, Steve Jobs… în general, un model de lider înseamnă pentru mine un om care pune preț pe oameni, care este conștient că succesul i se datorează felului în care a ales să îi respecte și să-i aprecieze pe cei cu care lucrează, echipa.

Crezi că e important ca tu, la rândul tău, să fii un model pentru cei doi copii ai tăi?

Cred că sunt unele lucruri pe care un copil le poate învăța și însuși doar acasă. Onestitatea, modestia și încrederea în forțele proprii sunt, din punctul meu de vedere, calități care se dezvoltă acasă. Pentru mine, „cei 7 ani de acasă” nu țin doar de a da „Bună ziua!” când intri într-o cameră. Tin de o serie de valori ce trebuie sădite și îmbogățite încă de la începutul vieții.
În concluzie, da, este foarte important ca Vlad și Arthur, cei doi copii ai mei, să vadă în părinții lor modele demne de urmat. Și, sincer, cred că orice om are un prag, un moment când se autoevaluează și decide că, de dragul copiilor, poate să fie și mai bun, și mai generos, și mai onest.

Bioderma este un brand puternic. Simți uneori, pe umeri, povara unui brand mare sau, dimpotrivă, este o provocare ce te inspiră să mergi mai departe?

Ce pot spune astăzi, cu siguranță, este că sunt foarte mândră de locul pe care Bioderma îl ocupă acum și de drumul parcurs de-a lungul acestor aproape 10 ani în România. Mă simt inspirată de brand, de viziunea celui care a fondat Bioderma și, mai ales, de oamenii care fac parte din povestea noastră. Avem o echipă foarte frumoasă, formată din oameni care nu se dau niciodată (și nu glumesc când spun niciodată!) în lături de la a-și sufleca mânecile și care cred cu tărie că mai important decât ceea ce faci este modul în care faci acel lucru. Trebuie să fii extrem de norocos să lucrezi pentru cineva al cărui crez este acesta și să găsești acea companie cu care te „potrivești” din toate punctele de vedere. În plus, anul trecut am lansat, în România, Institut Esthederm, un brand nou, premium, care se adresează unei alte piețe – cea a saloanelor de cosmetică, spa-urilor, centrelor de estetică. Prin urmare, provocările nu ne lipsesc, ritmul este mereu alert, iar procesul de învățare continuu – lucruri care nu pot decât să îmi placă.

Cum arată o zi din viața ta când mergi la birou?

Zilele mele încep invariabil cu un tur de birou pentru a găsi un loc liber unde să rămân pe parcursul zilei. Îmi place să îmi încep ziua vorbind cu oamenii din echipa mea, să le ascult gândurile și ideile, să aflu detalii despre proiectele în derulare, statusul lor… În ultima perioadă, majoritatea dimineților au început
cu proiectul Institut Esthederm, brandul lansat recent. Fiind produse nișate, și un model de business diferit de Bioderma, solicită multă atenție. Îmi doresc enorm și sunt sigură că și Institut Esthederm va fi o poveste de succes! Deja cucerește clientele, iar feedback-urile sunt mai mult decât încurajatoare. Cred mult în oameni și în puterea lor de a schimba lucrurile. Iar rolul meu este să fiu alături de ei atunci când ei nu mai cred asta, pentru a le reaminti constant de forța pe care o au. O persoană pe care o apreciez foarte mult și pe a cărei părere mă bazez atunci când am dubii spunea: rolul unui lider este de a capta visele dintr-o organizație pentru a le ajuta să se transforme în realitate. Este, din punctul meu de vedere, definiția cea mai potrivită pentru noțiunea de  LIDER. Este ceea ce mă străduiesc să fac de ceva timp, să îmi las oamenii din echipă să viseze, să îi ajut să își transforme visele în realitate. Dacă îmi iese sau nu, cel mai bine îi întrebați pe ei.

Dar o zi din viața ta de mamă?

Diminețile încep cu momentul nostru de răsfăț. Cu fiecare în parte – atât cu Vlad, băiețelul mai mare, care are 5 ani, cât și cu Arthur, noul membru al familiei, de doar 5 luni. Zilele se încheie la fel, cu aceeași porție de tandrețe înainte de culcare. Știu că nu petrec suficient timp cu ei, în mod sigur nu cât și-ar dori Vlad 🙂 …, însă, atunci când sunt cu copiii mei, mă asigur că timpul acela este al lor și numai al lor!

Ce răspuns le-ai da copiilor tăi, dacă îți vor spune când vor crește „Mami, vreau să fiu ca tine” sau „Mami vreau să fac ce faci tu!”?

După cum îl știu pe Vlad, îmi este greu să mi-l imaginez stând într-un birou, într-o companie de produse cosmetice.  Nu are stare deloc și ar face, dacă ar putea, o mie de lucruri deodată. JRăbdarea, sau mai bine zis lipsa ei…, e o trăsătură moștenită de la mine. 🙂 Lăsând gluma la o parte, îi voi încuraja pe amândoi să aleagă orice drum își vor dori în viață. Atât timp cât faci ceea ce îți dorești și ești pasionat de meseria ta, nu ai cum să nu te simți împlinit profesional.

Cum echilibrezi timpul de lucru și timpul liber, în condițiile în care ocupi o funcție atât de importantă ca a ta?

Iubesc foarte mult ceea ce fac și echipa cu care lucrez. Din fericire, am clădit un mediu de lucru ce pune preț pe acest echilibru. La birou, mă simt într-un fel ca acasă – ne îmbrăcăm cum vrem,
decorăm spațiul de lucru cum dorim, râdem mult, luăm masa împreună. Iar acasă, alături de familie, ceea ce îmi impun este să nu aduc cu mine inerentele probleme care mai apar. Aici îmi fac plinul de energie, râdem la fel de mult, ne jucăm, ne iubim, ne răsfățăm. Este locul unde știu că mă așteaptă întotdeauna 3 băieți, 4 căței și 6 pisici… Toți cu aceeași dorință: să petreacă timp cu mine!

Ce sfat le-ai da femeilor care au copii și care își doresc în același timp să reușească și în viața profesională?

Există numeroase exemple de femei de succes care îmbină perfect viața de familie cu viața profesională. Răspunsul la această întrebare ar putea părea simplu, dar nu e atât de ușor de aplicat: găsește acel lucru la care ești bun și acea companie în care să te simți confortabil și care să te susțină! Dacă mergi cu plăcere și entuziasm la job, atunci ești pe calea cea dreaptă. Dacă nu, ai curajul și fă o schimbare: indiferent că nu mai ai 20 ani sau că ai copii, rate ori chiar presiune din partea familiei.

Comments

comments