Cu bebeluşul la mare

in_vacanta_64

Nisip fierbinte şi fin sub picioare, valuri înspumate şi pescăruşi ce zboară graţios deasupra capului tău. Când plaja arată aşa de tentant, sigur că vrei să-ţi iei şi micuţul cu tine. Dar cum te poţi asigura că tu şi piticul tău vă puteţi bucura de zilele de plajă?

Câteva idei pentru prima ieşire la mare:

Ar fi bine ca până la vârsta de 6 luni să îl fereşti pe micuţ de razele soarelui. Pielea sa este foarte sensibilă şi se poate arde, chiar şi după 10 minute de expunere, indiferent dacă este soare puternic sau dacă este înorat.
Este indicat să ieşi la plajă cu cel mic dimineaţa devreme sau după amiaza târziu, când soarele nu arde atât de puternic.
Pentru a evita aglomeraţia şi temperaturile mari, ideal ar fi să vă planificaţi vacanţa în extra sezon, sau cât mai aproape de începutul sau finalul acestuia.
Evită să staţi în lumina directă a soarelui şi, dacă ai posibilitatea, alege pentru cel mic umbra naturală.
Supraveghează-l, împreună cu tati, tot timpul. Fii deosebit de atentă, atunci când micuţul intră în apă sau când este aglomeraţie pe plajă. Nu îl lăsa să pună în guriţă nisip, scoici sau pietre. Nu este nici igienic şi se poate răni foarte uşor. Este bine să-i protejezi urechile de apă şi vânt.
Hidratează-l. Asta îl ajută să nu se încingă foarte tare. Păstrează o sticlă de apă şi dă-i să bea puţin, la fiecare jumătate de oră, fără să aştepţi să ceară el. Un termos ar fi cel mai indicat, pentru că apa dintr-o sticlă se va încălzi ţi nu îi va placea.
Nu uita să ai la tine o geantă cu schimburi, prosop, scutece, cremă, şerveţele umede.

Variante de protecţie împotriva soarelui:

Foloseşte o loţiune cu factor de protectie 50+, specială pentru copii. Aplic-o înainte de a ieşi în soare, cu aproximativ 30 de minute. Din plin, pe toate zonele expuse ale pielii copilului, inclusiv picioruşe, mâini, gât, urechi. Împrospătează aplicarea la fiecare două ore, şi de fiecare dată când cel mic iese din apă şi îl ştergi cu ceva. Aceasta deoarece prosopul poate curăţa stratul de cremă de pe piele.
Dacă stă în căruţ, acesta trebuie prevăzut cu o copertină specială de protecţie împotriva razelor ultraviolete. De mare ajutor sunt însa acele corturi cu protecţie UV, speciale pentru aceste situaţii.

Accesoriile necesare lui bebe, la soare: pe cap, la ochi şi in picioare. Pe cap, o pălărie cu boruri largi, care să acopere cât mai mult din faţă şi gât. Sau măcar o şepcuţă. La ochi, ochelari de soare speciali pentru copii. Lentilele gri sunt indicate în condiţii de soare strălucitor, şi nu deformează culorile.
Acest tip de ochelari actionează ca un filtru în calea razelor ultraviolete şi există modele adaptate vârstei copilului. În picioare, şosetuţe subţiri sau saboţei, care să îl ferească de soare.
Îmbracă-l pe bebe, deşi stă la soare. Nu îl ţine în pielea goală. Un combinezon din material dens, cum e bumbacul, îl acoperă parţial. Culorile deschise lasă razele ultraviolete să treacă prin material.
Cura heliomarină este indicată în prevenirea şi tratarea multor afecţiuni, de aceea este indicată pentru toată familia.

La cei mici ajută pentru:
– afecţiuni ale aparatului respirator: bronşite, infecţii respiratorii
repetate, sinuzite etc.;
– astm, diverse alergii;
– prevenirea şi tratarea rahitismului;
– afecţiuni dermatologice;
– anemii.
Este sănătos ca micuţii să petreacă mult timp în aer curat, dar nu se recomandă expunerea fără protecţie la soare, în special la copilaşii sub 3
ani. Expunerea exagerată la soare în copilărie creşte riscul de dezvoltare a melanomului malign al pielii (una din cele mai grave forme de cancer).
Pentru a minimaliza acţiunea nocivă a razelor UV asupra pielii copiilor, se recomandă aplicarea cremelor protectoare cu filtre, în orice anotimp.
Nu trebuie să uităm că atât pielea feţei, cât şi cea a corpului copiilor au nevoie de protecţie.
Cremele pentru nou-născuţi trebuie să fie selectate foarte atent. E necesar să le alegem numai pe acelea care sunt special concepute pentru copii şi răspund nevoilor pielii lor imature (subţire şi delicată). Produsele trebuie să fie hipoalergenice şi rezistente la apă. În mod special, preparatele alese trebuie să fie testate dermatologic şi clinic. Un avantaj suplimentar îl reprezintă ingredintele ce previn uscarea şi iritarea pielii. Cremele protectoare pentru copii nu ar trebui să conţină substanţe parfumate, acestea putând cauza alergii.

Părinţii trebuie să aibă întotdeauna în vacanţă un minim de medicamente pentru copii.
Trusa pentru călătorii trebuie să conţină remedii pentru combaterea febrei şi a durerii, atât sub formă de supozitor, cât şi ca suspensie orală, medicamente împotriva vărsăturii şi a diareei, săruri de rehidratare orală, un medicament antialergic, supozitoare cu glicerină pentru constipaţie, unguent antihistaminic pentru ciupiturile de insecte, picături pentru nas şi fiole cu ser fiziologic.
Trusa trebuie completată cu termometru, comprese sterile, soluţie antiseptică, pansament şi leucoplast.

Știai că unul dintre cele mai importante beneficii pe care îl are expunerea la soare este favorizarea sintezei de vitamina D la nivelul pielii?

 

Comments

comments