Cum alini bebeluşul!

sugar_30

Să ai un bebeluş sănătos şi fericit înseamnă să-i satisfaci toate nevoile. În afară de hrană, are nevoie de dragoste, alinare, siguranţă, căldură şi protecţie împotriva infecţiilor. Pe măsură ce înveţi să cunoşti bebeluşul, începi să îţi dai seama de ce are nevoie sau ce vrea. Să-l alini pare nou şi necunoscut la început, dar, dacă eşti atentă la indicaţiile ce urmează, vei deveni expertă.

Toţi copiii plâng, aceasta fiind singura lor cale de a le comunica părinţilor de ce au nevoie. Dacă plânge poate înseamna că îi este foame, că are scutecul ud, că este obosit sau că-i e prea cald sau prea frig.  Aşa că ocupă-te mai întâi de acest aspect, dar dacă tot continuă să plângă, fă următoarele pentru a-l calma:

Ţine-l în braţe

Ia-l în braţe şi ţine-l aproape de tine sau pune-l într-un portbebe şi vorbeşte cu el, cântă-i,  leagănă-l,  sau dansează încet.

Plimbare

Ia-l într-o călătorie cu maşina sau la plimbare în cărucior, pune-l într-un leagăn sau într-un balansoar, sau leagănă-l uşor pe genunchi. Dar nu exagera, prea mult legănat îi poate face rău.

Zgomot

Muzica sau sunetul aparatelor precum aspiratorul sau maşina de spălat rufe pot calma unii copii, la fel ca şi jucăriile muzicale.

Baie

Dacă îi place, fă-i o baie caldă. La două luni, poţi încerca să adaugi una sau două picături de ulei esenţial de lavandă, care poate avea un efect calmant.

Înfăşat

Împătureşte cam 15 cm din colţul din dreapta sus al unei pături de bumbac, culcă bebeluşul pe spate cu capul pe colţul îndoit. Pune colţul din stânga peste copil şi bagă-l sub spatele acestuia. Du colţul de jos sub bărbia celui mic.  Apoi colţul drept peste corpul lui şi bagă-l sub spate. Pătura trebuie să fie strânsă, dar nu exagerat, şi poţi să-i laşi mâinile libere dacă aşa vrea.  Verifică-l la ceafă ca să nu-i fie prea cald.

Masaj

Culcă bebeluşul cu faţa în jos pe genunchi şi fă-i un masaj uşor pe spate şi pe picioare. Pentru a învăţă şi alte tehnici, mergi la cursuri speciale.

Suzeta

Dacă bebeluşului îi place să sugă, o suzetă poate fi minunată. Întreabă specialistul ce tip de suzetă să foloseşti şi curăţ-o înainte de fiecare folosire.

 

SFAT

Bruscarea bebeluşului – un copil care plânge neîncetat poate trezi emoţii puternice în unii părinţi. Dar, indiferent ce simţi, trebuie să tratezi cu blândeţe copilul. Bruscarea copilului poate provoca leziuni cerebrale sau chiar moartea. Dacă eşti exasperată de plânsul lui, contactează un specialist sau un grup de sprijin.

Dacă nu încetează să plângă indiferent ce faci, consultă medicul; plânsul poate avea mai multe cauze. Dacă medicul pediatru spune că este bine şi sănătos,
nu trebuie să te simţi vinovată. Unii copii sunt plângăcioşi şi vor plânge indiferent ce faci.

Comments

comments