Cum ar trebui să le vorbească taţii copiilor

Într-un articol publicat pe telegraph.co.uk, Rob Kemp explică de ce taţii ar trebui să le vorbească celor mici clar şi cu un ton matur, chiar dacă mamele obişnuiesc să-şi modifice vocea şi să folosească mai curând un ton de răsfăţ.

Poate că George Clooney, proaspăt tătic, va şti cum să le vorbească gemenilor săi pentru că are un atu, este actor, iar actorii iau cursuri intense de dicţie în timpul studiilor. Însă nu e nevoie să fii George Clooney ca să ştii cum să te adresezi, ca tată, copiilor. Conform unui studiu prezentat la cea de-a 169-a întâlnire a membrilor Asociaţiei americane de acustică, s-a concluzionat că discursul tradiţional, coerent şi matur al tatălui poate avea o influenţă pozitivă asupra copilului, spre deosebire de maniera mamelor de a le vorbi, mult mai tandră şi mai caldă. Asta nu presupune, în nici un caz, că taţii nu şi-ar iubi la fel de mult fiii sau fiicele.

Ce spun studiile

Mark VanDam, profesor la Universitatea din Washington, specializat în ştiinţa discursului şi a auzului, este autorul studiului prezentat la întâlnirea membrilor Asociaţiei americane de acustică. VanDam a declarat pentru telegraph.co.uk că taţii sunt mai puţin înclinaţi să se alinte atunci când se adresează copiilor. Mai mult, studiul lui sugerează că aceştia îşi modifică felul de a vorbi cu scopul îmbunătăţirii abilităţilor de comunicare încă din primii ani de viaţă: „Am observat că taţii folosesc un vocabular mai simplu sau îşi schimbă volumul ori durata discursului – credem că e posibil ca taţii să facă lucruri care să favorizeze procesul de învăţare al copiilor, dar într-un mod diferit“. Autorul studiului şi echipa lui au analizat de-a lungul a câteva sute de ore mai multe familii – taţi, mame, preşcolari -, urmărind în mod special limbajul folosit, adresarea, vocabularul. Subiecţii au purtat microfoane şi au fost înregistraţi în timpul unei zile obişnuite din viaţa lor. „Din studiul nostru a reieşit că mamele folosesc un ton mai înalt atunci când vorbesc cu cei mici, iar taţii se adresează la fel şi copiilor, şi adulţilor. Detaliul ar putea fi în avantajul copiilor permiţându-le să pună în practică exerciţiul conversaţiei într-un fel cu mama, în alt fel cu tatăl“, explică Mark VanDam.

Aceiaşi participanţi la întâlnirea membrilor Asociaţiei americane de acustică au mai precizat că nu ar trebui încurajată adresarea copilăroasă, cuvintele nu ar trebui modificate, iar sunetele distorsionate pentru că ar constitui un model nepotrivit în procesul de dezvoltare al limbajului în rândul copiilor.

Comunicarea corectă, „neafectată“, influenţează pozitiv cititul şi scrisul

Kaitlin Vogtner Trainor, specialistă în studiul limbajului, a subliniat că un mod de adresare corect, încă din perioada preşcolară, poate avea efecte pozitive asupra cititului şi a scrisului. Trainor îi încurajează pe taţi să transforme actul vorbirii într-un act participativ: să-i implice pe cei mici în discuţii, fie că se pregătesc de masă, de grădiniţă, de mers în parc etc., să le atragă atenţia citindu-le texte de pe etichetele sau recipientele produselor, să le explice semnele de circulaţie, să cânte împreună cu ei sau să joace jocuri pentru dezvoltarea limbajului. „Unii taţi vorbesc mai mult, alţii mai puţin şi fiecare în stilul lui. Însă faptul că folosesc un ton mai puţin <<afectat>> nu va influenţa negativ copilul, dimpotrivă, îl va ajuta. Asiguraţi-vă doar că ţineţi conversaţii cu el, că îl implicaţi în discuţii cu fiecare ocazie“, completează Mark VanDam. Pe de altă parte, cu cât modelele de lectură sunt mai variate, cu atât mai bine. Experţii îi mai încurajează pe taţi să le citească celor mici texte din broşuri, ziare, reviste pentru că astfel ei vor face diferenţa între sensurile cuvintelor, folosirea lor, faptul că sunt alcătuite din sunete distincte.

Foto: pixabay.com