Cum calculezi data când vei naşte?

sarcina-16

Odată ce s-a confirmat sarcina, unul dintre primele lucruri pe care vei dori să le afli este când se va naşte copilul. Sarcina, descrisă ca durând 40 de săptămâni, potrivit regulii datării lui Naegele, începe cu prima zi a ultimului ciclu menstrual (UCM). Dacă ai un ciclu regulat de 28 de zile şi ştii data primei zile de UCM, poţi folosi regula lui Naegele pentru a afla când se va naşte copilul, numărând nouă luni plus şapte zile – sau 280 de zile – de la prima zi a UCM. Poţi adapta calcularea datei în funcţie de durata ciclului. Dacă ai un ciclu de 26 de zile, numără nouă luni plus cinci zile de la UCM – sau 278 de zile. Dacă ai un ciclu de 32 de zile, numără nouă luni plus 11 zile de la UCM – sau 284 de zile, şi tot aşa.

Cum îi anunţi pe ceilalţi

Când vei afla vestea cea mare, vei fi atât de fericită încât vei vrea să le spui tutror. Ar fi bine, totuşi, să mai aştepţi puţin. Unora, de exemplu, partenerului tău şi medicului, le vei spune cât mai curând, în timp ce altora s-ar putea să vrei să le spui mai târziu, după ce te asiguri că sarcina evoluează bine.
Medic – dacă ai aflat că eşti însărcinată făcând un test acasă, unul dintre primele lucururi pe care ar trebui să le faci este să te programezi la un consult pentru confirmarea sarcinii, la medic. După ce s-a confirmat sarcina, va trebui să te programezi pentru primul control prenatal, deşi, în unele situaţii, acesta coincide cu cel pentru confirmarea sarcinii.
Angajator şi colegi – anunţarea la serviciu a faptului că sunt însărcinate, le îngrijorează uneori pe viitoarele mame. Dar poţi uşura situaţia dacă plănuieşti dinainte ce şi cum o să spui şi dacă te familiarizezi cu legislaţia referitoare la maternitate şi cu politica firmei înainte de a te întâlni cu şeful.
Una dintre problemele importante este alegerea momentului comunicării către şefi şi colegi, iar aceasta depinde de câţiva factori. Dacă te îngraşi şi suferi de greţuri matinale, ar fi mai bine să le spui celorlalţi mai repede, înainte ca ei să tragă singuri o concluzie. Dacă, însă, te aşteaptă o evaluare, ar fi bine să aştepţi până când eşti sigură că vei primi promovarea sau mărirea de salariu dorită. Ai grijă cum le spui colegilor. Deşi majoritatea se vor bucura, prespectiva intrării în concediu de maternitate ar putea genera nesiguranţă dacă te întorci sau nu, şi ridică problema persoanei care îţi va ţine locul.

În anii 1800, un obstetrician german, pe nume Naegele, a stabilit că o sarcină durează zece luni după calendarul lunar – nouă luni după calendarul solar, 280 de zile – iar acum toate sarcinile sunt datate după regula “Naegele”. El şi-a bazat calculele pe prima zi de UCM dar, întrucât concepţia are loc, de regulă, două săptămâni mai târziu, sarcina durează de fapt 38 de săptămâni – sau 266 de zile, nu 40 de săptămâni. După regula lui Naegele, la două săptămâni după concepţie se spune că eşti în săptămâna 4 de sarcină.

Sursă: “Sarcina şi Naşterea”, Dr. Anne Deans.

Comments

comments