Cum facem faţă ţipetelor celui mic

educatie-36

Ţipetele sunt comportamente fireşti la copiii de 1-2 anişori. Deşi mulţi părinţi cred că o fac pentru a-i scoate din minţi, micuţii sunt de fapt într-o continuă explorare şi autocunoaştere. Totuşi comportamentul nu trebuie să scape de sub control. El trebuie ţinut în frâu, prin educaţie şi disciplină.

În creşterea şi educarea copiilor, nu există reguli universal valabile, nu există formule ca la matematică, pe care să le aplici pentru a rezolva problema. Fiecare copil este diferit şi reacţionează diferit la stimuli. Un lucru este sigur: la această vârstă copiii nu ştiu să discearnă binele de rău. Ei trebuie învăţaţi într-o manieră plină de dragoste, tandreţe, respect şi răbdare. Copiii mici sunt impulsivi, curioşi şi uită repede. Nu te aştepta să fie ascultător din prima. Fii pregătită să îi repeţi cu răbdare iar şi iar. Nu e nevoie de bătaie, de ţipete sau pedepse.
Dacă micuţul tău s-a învăţat să ţipe mereu, în niciun caz nu trebuie să ţipi şi tu la el. În acel moment are loc un concurs pe tema „cine ţipă mai tare?”. Nu încerca să îl acoperi cu tonalitatea vocii tale, altfel vei avea parte de un concert de zbierături. În plus, dacă micuţul simte că te enervează acest lucru, se va folosi de el.

Este important, să ştii de ce ţipă cel mic, dacă o face doar pentru a se distra sau de fapt este modul lui de a riposta pentru faptul că nu îi acorzi suficientă atenţie, sau dacă e furios. În acest fel, îl poţi ajuta să îşi controleze mai bine emoţiile şi să işi manifeste stările, altfel decât prin zbierat.
Distrage-i atenţia! Cel mai bine, e să eviţi pe cât posibil situaţiile, în care ştii că acesta începe să ţipe. Dacă nu reuşeşti întotdeauna, fii pe fază şi distrage-i atenţia cu ceva care îi place: o jucărie, o bomboană, un film, încă din primele secunde de strigat.
Copiii, care ţipă, sunt adesea obosiţi şi iritaţi. Este bine să te asiguri că micuţul tău are un program flexibil, că mănâncă suficient, doarme bine şi se joacă. În cazul în care îi este foame, somn sau e plictisit, este foarte posibil să înceapă să ţipe.

SFAT

Înainte de a-i spune „nu”, încearcă să te opreşti, şi să vezi dacă nu poţi evita negaţia, prin oferirea unei alegeri, sau a unei explicaţii.

Pentru a-i putea cere ca treptat să înveţe să îşi controleze emoţiile şi reacţiile, învaţă să ţi le controlezi şi tu pe ale tale, să nu îţi manifeşti nervii necontrolat în faţa lui. Chiar dacă este mic şi „nu ştie”, vede.

Comments

comments