Cum hotărăşti unde vei naşte

 

nastere-februarie-18

Cercetările au demonstrat că femeile au o naştere mai uşoară dacă au o relaţie bună cu personalul medical care le îngrijeşte şi dacă sunt implicate în luarea deciziilor cu privire la naştere. Gândeşte-te din timp la acest aspect şi vei pune bazele unei experienţe pozitive a naşterii.

Îngrijirea în spital

Majoritatea copiilor se nasc în spital. Naşterea în spital înseamnă că ai acces instantaneu la tehnologii care îţi pot salva viaţa, un lucru care este extrem de încurajator, mai ales dacă devii mamă pentru prima oară. Sunt disponibili specialişti care pot rezolva orice complicaţie; poţi lua calmante sau poţi fi anesteziată şi, dacă este nevoie, se poate face o cezariană. Toate acestea dacă doreşti să beneficiezi de toate avantajele unei naşteri în spital.

Alegerea spitalului

Cele mai multe femei însărcinate care au sarcini fără complicaţii sunt îngrijite de medicul obstetrician. Vei merge la spital doar pentru ecografii sau pentru controalele dinaintea naşterii. Poţi alege ce spital vrei, aşa că vizitează maternităţile din împrejurimi şi cere sfatul medicului obstetrician, al moaşei şi al prietenelor care au născut de curând, înainte de a decide. Ţine cont de distanţa dintre spital şi casă sau serviciu, nu doar pentru naştere ci şi pentru controalele prenatale. Dacă ai o relaţie bună cu un obstetrician sau cu o moaşă, vei dori, probabil, să naşti în spitalul în care lucrează aceştia. Multe naşteri în spital au loc în săli speciale din departamentul de obstetrică. Travaliul, naşterea şi recuperarea se desfăşoară, de obicei, în aceeaşi sală. În unele spitale, este posibil să stai în acelaşi salon până la externare.

Întrebări pe care să le pui la spital

Este important să afli cât de multe poţi despre spitalul în care vei naşte. Ar trebui să întrebi care este procentajul de cezariene şi care este atitudinea spitalului faţă de provocarea naşterii. Ai nevoie de informaţii despre facilităţile de parcare, de hărţi cu drumul spre spital şi de numerele de telefon importante. Este bine, de asemenea, să vizitezi maternitatea. Între întrebările pe care le pui, este bine să fie şi cele de mai jos:

 • Pot să mă ridic şi să mă mişc în timpul travaliului sau trebuie să stau în pat?
 • Monitorizaţi fătul continuu sau periodic?
 • Îmi veţi rupe manual apa la un moment dat, în timpul travaliului?
 • Pot să mănânc şi să beau în timpul travaliului?
 • Am posibilitatea să nasc în apă?
 • Se pot face epidurale 24 de ore din 24?
 • Pot alege poziţia de naştere?
 • Vor fi implicaţi în naştere studenţi la medicină?
 • Cât voi sta în spital şi care este programul de vizitare? Poate să mă viziteze partenerul în afara acestui program?
 • Câte femei alăptează când pleacă din spital?
 • Ce măsuri de securitate sunt? Sistemele diferă, dar majortitatea spitalelor au sisteme electronice de securitate cu brăţări la încheietura mâinii sau la glezna copilului care declanşează alarma, dacă este scos copilul din clădire.
 • Cum sunt identificaţi copiii astfel încât să nu fie încurcaţi? În multe spitale, li se pun brăţări de identificare copilului, mamei şi deseori unei a treia persoane, cum ar fi tatăl copilului. Personalul trebuie să verifice aceste brăţări de identificare ori de câte ori copilul iese sau intră în salonul mamei sau în salonul de nou-născuţi.

Naşterea naturală

Femeile care preferă să nască natural, fără medicamente, consideră că naşterea este un proces natural, sănătos, prin care corpul are toate resursele să treacă. Naşterea naturală îi oferă femeii mai mult control asupra travaliului şi a naşterii. Poţi alege cât de mult te mişti, ce poziţii pentru naştere să încerci, ce mijloace de uşurare a travaliului doreşti să foloseşti. Poţi naşte natural, în spital, dar este normal să afli părerea medicului în legătură cu aceasta. Unii medici acceptă să lase femeile să decidă asupra unor practici, cum ar fi lăsarea membranelor nerupte şi neintroducerea travaliului, în timp ce alţii cred că, deşi este important să ţină seama de sentimentele şi ideile femeii, trebuie să procedeze aşa cum consideră că este corect din punct de vedere medical.

Naşterea în apă – La acest tip de naştere, vei petrece o parte din travaliu şi uneori chiar naşterea, în apă. Apa caldă ajută muşchii să se relaxeze, fapt care grăbeşte deseori naşterea. Cele mai multe naşteri în apă sunt supravegheate de moaşe, dar unele spitale au piscine pentru naştere. Opiniile sunt însă împărţite cu privire la siguranţa naşterilor în apă.

Sursă: “Sarcina şi Naşterea”, Dr. Anne Deans, Editura Litera.

Comments

comments