Cum îl învăţăm pe cel mic să doarmă singur

educatie-38

Mamele în special, şi părinţii în general, ştiu că locul în care doarme bebeluşul este o problemă. Dacă în primele luni de viaţă este relativ simplu, pentru că bebe nu are niciun fel de pretenţii, începând cu vârsta de un an şi jumătate, lucrurile se complică, pentru că cel mic vrea să doarmă în patul părinţilor. Momentul de criză apare în jurul vârstei de un an sau după ce copilul reuşeşte să coboare din pătuţul lui şi să urce în al vostru.
Există o cale de mijloc între a culca copilul în pat cu părintele (o teorie mult susţinută ca fiind cea mai benefică pentru copil) sau a-l izola singur în cameră lăsându-l să plângă. Copiii trebuie să înveţe să adoarmă singuri, în patul lor, dar au nevoie şi de noi pentru a-i alina atunci când ceva nu e în regulă cu ei. De asemenea, părinţii au nevoie de odihnă şi de a fi puţin timp departe de copil, ceea ce nu înseamnă neglijarea celui mic.
Pentru a reuşi să adoarmă singuri în patul lor când au 3-4 ani, micuţii trebuie să fie autonomi şi de multe ori curajoşi. La această vârstă, copilul crede uşor că monştrii din poveşti sau chiar fantomele pot apărea în timpul nopţii. A dormi singur, departe de părinţi este deci un risc real: “răii” care îl vizitează au mai multe şanse să se lege de el.
Dacă copilul este obişnuit să adoarmă lângă voi sau în patul vostru, duceţi-l treptat să adoarmă în patul său. Puteţi să rămâneţi lângă el pentru a-l linişti, dar ca să înveţe să adoarmă singur, ieşiţi din cameră înainte ca el să fie complet adormit. Dacă vă strigă, repetaţi mereu acelaşi ritual: uraţi-i “noapte bună”, sărutaţi-l şi ieşiţi din cameră. Faceţi în aşa fel încât să acţionaţi mereu în aceeaşi manieră şi să-i faceţi “vizite” din ce în ce mai scurte.
Aveţi încredere în capacitatea copilui vostru de a adormi singur în pătuţul lui. Se va întâmpla cu siguranţă dacă veţi repeta mereu aceleaşi obiceiuri. Este normal ca el să reziste schimbărilor pe care vreţi să i le impuneţi; primele nopţi pot fi dificile, el se poate opune, face crize şi să refuze să doarmă. Dacă se ridică din pat pentru a veni la voi, rămâneţi calmi şi duceţi-l întotdeauna în pătuţul său.

Găsiţi-vă timp să-l ascultaţi pentru a afla ceea ce-l sperie. Liniştiţi-l cu faptul că sunteţi prezenţi în casă. Spuneţi-i că sunteţi în bucătărie sau sufragerie, că o să mergeţi curând să vă culcaţi şi că veţi fi acolo atunci când se va trezi. Calmaţi-l spunându-i că dacă are nevoie de ceva o să-l auziţi când vă va striga.

Permite-i copilului să vină la voi în cameră când se trezeşte. Aceasta îi va da sentimentul că are un loc bine stabilit pe langă voi şi că deşi doarme în timpul nopţii singurel, el poate veni dimineaţa pentru a vă juca împreună. Pentru a-l învăţa ceea ce înseamnă intimitate invaţă-l să bată la uşă şi să aşteapte permisiunea ta înainte de a intra.

Comments

comments