Cum incepem diversificarea?

 

Incepem-diversificarea

Intre 6 si 12 luni

Sfaturi despre un inceput ideal al diversificarii alimentatiei celui mic vei gasi oriunde vei citi sau intreba. Printre alte motive de ingrijorare, una dintre intrebarile mamicilor este aceasta: “Daca incepem diversificarea, oare va mai bea lapticul?” Ei bine, cand bebelusii descopera gustul alimentelor, incep sa bea mai putin lapte matern sau formula. Aceasta chestiune lanseaza o confuzie in randul parintilor: Ce este mai important: nutrientii din lapte sau din alimente?

Multe mamici infrunta aceasta dilema, insa desi bebelusul tau descopera alimentele solide, laptele ramane inca alimentul principal in dieta lui, cu atat mai mult cu cat grasimiule din lapte ajuta la o buna dezoltare a creierului, iar calciul intareste oasele si dintii.

Este indicat sa reduci treptat cantitatea de lapte, si atata vreme cat micutul tau se dezvolta normal, nu ai pentru ce sa-ti faci griji. Asadar, ce primeaza, laptele sau alimentele? La aceasta intrebare exista raspunsuri variate, dar specialistii recomanda sa introduci alimentele solide treptat, combinandu-le cu lapte. Motivul pentru care este indicat sa faci asta este acela ca bebelusului ii va fi foame, insa nu va respinge mancarea pentru ca aceasta contine un gust pe care il recunoaste: acela de lapte.

Iata un scurt ghid care te va ajuta sa determini cantitatile zilnice de lapte si alimentele solide necesare pentru o zi.

Nota: Aproximativ 150 gr de piure contine 50 de calorii.

6 luni:

  • Pana la 100 de calorii din alimente
  • 50-150 minute de alaptare/ 800-1000 ml de lapte formula

9 luni:

  • 200-300 calorii din alimente
  • 40-120 minute de alaptare/ 600-900 ml de lapte formula

12 luni:

  • 300-500 calorii din alimente
  • 10-90 minute de alaptare/ 500-800 ml de lapte formula

Comments

comments