Cum învăţăm copiii să mănânce singuri

Când copiii învață să se hrănească singuri, pot fi dezorientați, pot crea dezordine în jurul lor, se pot juca cu mâncarea, însă, nu uitaţi: aceasta este o etapă foarte importantă din viața lor!

Sfaturi practice de folos atât mamelor, cât şi copiilor

În primul rând, e bine să ştim că, atunci când cei mici învață să mănânce singuri, încep să devină independenţi, o abilitate pe care o dezvoltă în primii doi ani de viaţă. Le dă încredere în ei şi îi ajută să se desprindă de părinţi. În al doilea rând, această etapă implică o mulțime de senzații. Vor strânge mâncarea în mână, o vor duce către gură, vor ţine linguriţa cu degeţelele. Ar putea părea o activitate dezordonată, dar este una dintre modalităţile prin care îşi dezvoltă abilități motorii fine. În al treilea şi nu în ultimul rând, această perioadă mai este o cale prin care copilul va învăța mai multe despre gustul, textura, mirosul și totodată temperatura alimentelor. În concluzie, un proces complex, cu un sens specific.

La ce să ne așteptam când copiii învață să se hrănească singuri

Odată ce introduceți alimente solide, copilul ar putea prezenta intenţia de a se hrăni singur. De exemplu, s-ar putea să înceapă să se întindă spre linguriţă sau să încerce să-şi ia singur alimente de pe farfurie. Este normal ca cel mic să vrea să se hrănească singur și este minunat să încurajaţi acest interes al său, deși este adesea dezordonat și uneori poate fi frustrant pentru o mamă. Fiți răbdătoare, copilul va ajunge acolo în cele din urmă!

Începeţi cu alimente pe care să le poată ţine în mână cu uşurinţă

Feliile de fructe sau legume preparate termic sunt cea mai bună variantă pentru a-i ajuta să mănânce singuri. Fiind moi și de dimensiuni mici, vor fi ușor de luat de bebeluș de pe farfurie sau din castronel şi pot fi mestecate cu uşurinţă. Dacă își manifestă interesul de a se hrăni singur, puteți începe cu alimentele pe care le puteți pune în mâna lui, o bucată mică de fruct moale (banană sau piersică bine coaptă) sau legume moi, fierte (cartofi, broccoli ori dovleac).

O altă modalitate bună de a începe este prin a pune câteva bucăţi de mâncare la îndemâna copilului în timp ce, în paralel, îl hrăniți cu linguriţa. Puteți adăuga mai multe bucăţi din fructele pe care le-aţi pus în piure și în vreme ce îl hrăniți cu linguriţa, îl lăsați să exploreze bucățile de fructe. Puteți face asta zilnic, la fiecare masă de fructe sau legume.
De asemenea, o altă metodă este aceea de a-i oferi și celui mic o linguriţă. Majoritatea nu vor fi tentaţi să se folosească de lingură până la vârsta de 18 luni. Dar este o idee bună să-l lăsaţi să folosească o lingură de la o vârstă mult mai mică. De obicei, bebelușii vă vor spune când vor să înceapă, atingând în mod constant lingura. Chiar dacă o vor face cu stângăcie și majoritatea mâncării va ajunge pe jos, este doar un proces de învăţare. Cu răbdare, veţi ajunge la capătul lui. Sfat: hrăniţi bebelușul cu o linguriţă în timp ce el ține în mână o altă linguriţă.

Pentru a preveni situaţiile neplăcute, precum gag-urile sau chiar sufocarea, supravegheați întotdeauna copilul atunci când învață să se hrănească singur. Asiguraţi-vă că stă în fund și este atent la masă (nu se joacă, nu aleargă). Unele alimente – de exemplu, fructele cu coajă lemnoasă sau alimentele tari, cum ar fi morcovul sau mărul crude, strugurii întregi, nucile, nu sunt recomandate din cauza faptului că prezintă risc mare de sufocare. Copiii care învață să mănânce singuri nu ar trebui să consume acest tip de alimente.

Cum să gestionaţi dezordinea și joaca cu mâncarea

Aruncatul alimentelor pe jos, pe haine și joaca cu alimentele sunt etape normale ale dezvoltării copilului, atunci când învață să mănânce singur. Dacă găsiți mizeria stresantă, vă pot ajuta următoarele sugestii:
– puneți o bavetă impermeabilă copilului și aşezaţi scaunul de masă pe gresie, departe de covoare, pereți ce ar putea fi murdăriţi. Puteți chiar să puneți o folie antiderapantă sub scaun;
– tăiați alimentele în bastonaşe, astfel încât să-i fie mai ușor să le ia de pe tavă și să le mănânce.
Este normal ca bebelușul să arunce alimente pe podea. Dacă reacționați atunci când face acest lucru, ar putea crede că este începutul unui nou joc interesant. O modalitate de a depăşi acest moment este să ignoraţi gestul lui – fie lăsaţi mâncarea pe podea până când masa se termină, fie, pe măsură ce începe să se descurce mai bine și mai creşte puțin, îi explicaţi că trebuie să mănânce cât dorește, însă să nu arunce pe jos.

Copilul învață să bea dintr-o ceașcă sau pahar

Dați copilului un pahar mic din plastic, care nu poate fi rupt, spart și care este ușor de apucat și ținut în mână. Lăsați-l să se joace mai întâi cu paharul gol, astfel încât să se obișnuiască cu modul în care se simte. Să învețe să îl țină gol în mână. Primele dăţi când îi oferiţi apă din el, umpleți paharul numai la jumătate pentru a evita vărsatul apei. Folosiţi și voi un pahar identic pentru a-i arăta copilul cum se procedează. Bebelușilor le place să-și copieze părinții!

Comments

comments