Cum păstrezi laptele matern când nu ești cu bebe

Ce faci atunci când nu ești lângă bebe și i se face foame? Ilinca Tudose Tranulis, medic pediatru și consultant în lacție, a vorbit, pentru bebeTEIubesc.ro, despre cum putem stoca laptele matern când suntem plecate de-acasă și în ce alte situații este recomandată folosirea pompei de sân.

Păstrăm laptele muls la temperatura camerei sau la frigider?

Dacă vă achiziționați o pompă de sân eficientă, va trebui să pregătiți laptele în funcție de intervalul de timp pe care îl veți petrece departe de bebeluș. Puteți mulge laptele dimineața, înainte de a pleca de-acasă, și-atunci rămâne la temperatura camerei până în momentul în care copilul are nevoie să se hrănească. Cantitatea de lapte extrasă de sân ține de mamă, mai exact de cât de eficient este muls din sân, iar dacă e păstrat la temperatura camerei, laptele poate rezista până la șase ore, chiar și peste. Spre deosebire de laptele formulă, laptele matern rezistă mult mai mult la temperatura camerei în siguranță, putând fi oferit celui mic, fără a fi nevoie să fie încălzit în prealabil. În cazul în care lipsiți de-acasă mai multe ore, laptele matern se poate depozita la frigider, unde poate fi ținut și timp de trei, patru zile. După ce este scos din frigider, se încălzește și se hrănește bebelușul.

Cât poate fi ținut la congelator și cum se dezgheață

Laptele poate fi muls și mai multe dimineți la rând pentru a se face o rezervă suficientă. Atunci când nu urmează să fie folosit imediat, cel mai bine este să fie depozitat în congelator. Există două variante: la temperatura de -4 grade, ține aproximativ 3 luni, iar la temperatura de -18 grade (în funcție de tipul de congelator), ține cel puțin 6 luni. Atenție cu aceste 3 și, respectiv, 6 luni! Cercetătorii s-au oprit la aceste delimitări și au văzut că laptele este încă bun, dar asta nu înseamnă că la trei luni, își pierde din calități. Copilul este „indicatorul“ perfect, el ne spune dacă laptele respectiv îi convine sau nu. Eventual, poate fi gustat de mamă înainte pentru a proba dacă nu are un gust diferit. Însă, stocat în condiții de siguranță, laptele matern poate fi folosit după mai multe luni. Dacă va fi consumat a doua zi, se scoate de seara din frigider, pentru a se dezgheța lent, și nu forțat. Când se apropie ora mesei, se încălzește și se oferă bebelușului. În cazul în care ați uitat să îl scoateți seara din frigider, poate fi încălzit oricât de brusc – chiar dacă își mai pierde din factorii activi, din anticorpi și din enzime, tot rămâne al doilea cel mai bun lapte după laptele matern proaspăt.

În ce situații mai folosim pompa de sân

Pompa de sân se poate folosi nu doar când plecați de acasă, ci și în prima, a doua zi după ce sosiți de la maternitate, moment în care poate apărea furia laptelui, o angorjare importantă a sânilor – sânii se umplu foarte mult cu lapte, pielea se întinde, iar bebelușul nu reușește să prindă mamelonul și să scoată laptele de care are nevoie pentru a se hrăni. În această situație, o pompă de muls este extrem de utilă pentru că înmoaie sânul, îi asigură copilului și laptele necesar și, mai ales, treptat, treptat micuțul poate fi pus din nou la supt, pentru că ideal este să își obțină singur hrana. Pompa de sân se mai poate folosi de-a lungul alăptării, în cazul în care s-au blocat canalele. Înfundarea lor are loc din motive diferite – fie este eliminat un fel de dop de lapte, fie mama se lovește la sân și se inflamează un canal, fie e vorba de un microb, stafilococ care poate duce la blocarea canalului, urmarea fiind mastita. În situațiile de acest gen, copilul trebuie pus cât mai des la sân și în poziții diferite, însă după ce suge, este nevoie să intervenim și cu o pompă de muls, de preferat electrică, pentru a ne asigura că laptele a fost eliminat complet, iar sânul s-a golit.

Ce facem când nu avem suficient lapte

La polul opus furiei laptelului, se află cantitatea insuficientă de lapte, un alt obstacol de care se lovesc unele mame în perioada alăptării. Din păcate multe mame pleacă din maternitate cu lapte praf, în completare, și uneori realizează abia destul de târziu că lactația lor a scăzut și că nevoia de lapte praf este din ce în ce mai mare. Pentru a crește cantitatea de lapte, alăptăm cât mai frecvent, punem copilul la sân cât mai des, ne asigurăm că suptul lui este unul eficient, dar după aceasta folosim o pompă pentru a extrage cât mai bine și cât mai mult lapte din sân. Cu cât sânii sunt goliți mai frecvent, cu atât cantitatea de lapte crește. Organismul „înțelege“ că este nevoie de mai mult lapte și va începe, prin urmare, încet, încet să producă mai mult. Dacă, însă, din diverse motive copilul nu suge bine, putem completa porția lui de hrană ajutându-ne de o pompă de muls. În cazul în care suge bine și nu sunt probleme, folosirea pompei apare atunci când mama trebuie să meargă la serviciu, să plece de acasă pentru câteva ore sau are alte activități în afara casei. Este bine de știut că pompa poate ajuta mamele și în momente dificile – mastite, canale blocate, creșterea cantității de lapte.