Cum pregăteşti copilul pentru prima zi de şcoală

Dacă micuţii au învăţat, mergând la grădiniţă, cum să respecte un program, ce înseamnă să petreci mai multe ore în compania altor copii, cât de amuzant este să înveţi cântece sau poezii, la şcoală intervin alte responsabilităţi.

Cine nu îşi aminteşte prima zi de şcoală? Emoţia rememorării acestui eveniment poate fi diferită şi de multe ori nu foarte fericită. Pentru că prima zi de şcoală înseamnă sfârşitul vacanţei, terminarea dimineţilor târzii, reducerea programului de joacă. Prima zi de şcoală marchează începutul unei noi etape.

Pregăteşte-l din timp!

Nu mulţi sunt copiii care se duc la şcoală cu inima deschisă şi cu o neaşteptare de nedescris. Reacţia poate fi motivată şi prin teama de necunoscut, teamă cu care ei s-au mai confruntat şi când au mers la grădiniţă prima dată. Pe măsură ce se apropie luna septembrie, încearcă să îi pui această nouă etapă din viaţa lui într-o lumină pozitivă, pentru a elimina reticenţele şi fricile. Povesteşte-i cum a fost pentru tine prima zi de şcoală, cum ţi-ai reîntâlnit colegi de la grădiniţă sau, dacă nu, cum ţi-ai făcut prieteni noi, cum ai aflat şi ai învăţat lucruri interesante, cum ai mers în prima ta tabără.

Simulează un program de şcoală încă din timpul vacanţei!

Evident că nu o să-l pui să facă teme şi o să-l notezi cu absent dacă nu este prezent la ore! Totuşi, poţi încerca să îi schimbi treptat orele de culcare şi de trezire. Cu una, două săptămâni, de exemplu, înainte de luna septembrie. În situaţia în care va reacţiona negativ şi va încerca să tragă de timp – fie că vrea să se culce mai târziu şi să trezească mai târziu – explică-i scopul „programului“: îi va fi mult mai uşor în ziua când va suna clopoţelul. Eventual, poţi să-i propui un joc, sub formă de misiune, care să implice la final şi o recompensă. Copiii adoră provocările! Sau, ca să fie totul mai amuzant, cumpără-i un ceas deşteptător haios.

Faceţi cumpărăturile pentru şcoală împreună!

De la rechizite, obiecte vestimentare sau încălţări, bifează lista de cumpărături împreună cu cel mic. Va fi încântat să îşi aleagă singur anumite produse. De altfel, orice copil se bucură când primeşte ceva nou, indiferent că e vorba de un penar, stilou, creioane de colorat, caiete, coperţi.

Mergi împreună cu el în prima zi de şcoală! Cu atât mai bine este dacă poate veni şi tati. Împărtăşiţi momentul în familie, la fel şi emoţiile. Şi nu le lăsaţi să vă copleşească! O atitudine relaxată îl va încuraja şi îl va ajuta să privească mai optimist noul început din viaţa lui.