Cum să îi faci pe copii să te asculte

Dacă nu sunteți unul dintre părinții care se plâng că nu vă mai ascultă copiii, atunci în mod sigur ați auzit pe cineva în jur spunând asta. Din ce în ce mai mulți sunt cei care se confruntă cu acest lucru. John Rosemond elucidează problema într-un video de doar 5 minute, intitulat „How to Get Kids to Listen“, disponibil pe youtube.com. Rosemond este psiholog și autorul a 15 cărți despre parenting.

5 reguli de aur dacă vrei să ai un copil ascultător, stabilite de John Rosemond

Copiii ascultători sunt copii fericiți“, spune John Rosemond, conform celor mai bune studii. Și completează: „Din experiența mea de psiholog, părinții copiilor ascultători sunt cei mai fericiți părinți“. Și-atunci, întrebarea e cum faci un copil să te asculte. Disciplina potrivită presupune înainte de toate o atitudine potrivită din partea părinților. Oferind exemplul unei învățătoare renumită pentru că are o clasă cu elevi ascultători, psihologul concluzionează, plecând de la modelul ei:

1. Comunică prin fraze simple, clare, concise!

2. Evită să folosești prea multe cuvinte când vrei să transmiți un mesaj! Altfel, riști să te „arăți“ mai puțin încrezător în mesajul pe care intenționezi să îl transmiți.

3. Evită explicațiile când îi spui să facă un anumit lucru! John Rosemond ne asigură că lipsa argumentării și folosirea expresiei „Pentru că așa spun eu“ nu îl va traumatiza în niciun fel pe copil.

4. Tot ce spui, spune calm, fără să țipi! Nimănui nu-i place să i se impună ceva pe un ton agresiv, copleșitor emoțional.

5. Nu te coborî la nivelul lui (fizic) atunci când îi ceri ceva! Vorbește-i uitându-te la el, în ochii lui, în picioare, drept și hotărât, ca și când ai avea deplină încredere în autoritatea ta. Atunci când te apleci, pentru a fi la înălțimea lui, nu vei arăta deloc (în ochii copilului) ca un părinte autoritar, dimpotrivă e ca și când te-ai închina în fața unui rege. Dacă, în schimb, stai în picioare, el va fi nevoit să își ridice privirea, iar „asta este un lucru bun“, spune John Rosemond.

Care au fost reacțiile

Clipul a strâns peste un milion de vizualizări și peste patru mii de comentarii. Părerile utilizatorilor sunt împărțite: unele mame susțin că aplică aceste reguli și că au rezultate bune, unii adulți afirmă că au avut parte de o educație autoritară și că nu le-a plăcut deloc acest stil, iar mulți susțin că au avut întotdeauna nevoie de o explicație când li se spunea să facă anumite lucruri. Regula cea mai dezbătută în comentarii este regula a treia, evitarea explicațiilor și folosirea frazei „Pentru că așa spun eu!“.

Comments

comments