Cum să vorbești cu copiii tăi despre bani

Înainte de a vedea ce trebuie să spui și ce mesaje e bine să comunici, hai să vedem ce cuvinte nu ar trebui să rostești.

1. Nu ne putem permite asta. Se află în capul listei, pentru că e un răspuns necinstit și extrem de frecvent, ca reacție la cererea unui copil. Evident, dacă într-adevăr nu-ți poți permite acel lucru, răspunsul e cel potrivit. Exprimă-ți valorile simplu și într-o manieră care arată legătura acelor valori cu subiectul în cauză. ”Nu, am cumpărat deja două lucruri azi pe care ți le-ai dorit, e destul!”

2. Vorbim mai târziu. Dacă te ții de cuvânt și vorbești mai târziu despre bani, e în regulă. Totuși, de multe ori, părinții folosesc această tactică de amânare pentru a evita abordarea problemelor bănești delicate. Această metodă, în special când se repetă în timp și devine un obicei, comunică mesajul că anumite subiecte nu trebuie discutate.

3. Îți dăm 100 lei pentru fiecare notă de 10 la școală. Alte variante din aceeași categorie: „Îți vom da mai mulți bani de buzunar dacă-ți faci ordine în cameră“ sau „Îți cumpărăm mașina dorită dacă reușești să nu fii exmatriculat nicio zi semestrul acesta“.
Mita nu e o politică prea sănătoasă în educarea copiilor.

4. Banul este rădăcina tuturor relelor. Din perspectiva noastră, e rău când în goana după bani sau din obsesia de a face bani, facem rău altora. Banii devin prima prioritate, în detrimentul familiei și prietenilor. Dacă transmiți mesajul că banul e un lucru rău, copiii tăi se pot răzvrăti și ajung să creadă că banii trebuie să vine venerați.

5. Timpul înseamnă bani. Timpul nu înseamnă bani. Timpul e timp. Dacă ești mereu pe grabă și îți impresionezi copilul spunându-i cât de important e să nu piardă niciun minut, îl înveți să asocieze totul cu banii.

6. Nu se cade să întrebi așa ceva. Dacă vrei să-l faci pe copilul tău vinovat că face parte dintr-o familie prosperă, ai dat lovitura cu acest răspuns. În special copiii mai mici pun întrebări de genul: ”Suntem bogați?”, ”Cât câștigi?”. Când pun astfel de întrebări, de fapt preocuparea lor este: ”Sunt în siguranță?” și ”O să poți avea grijă de mine?”. Întrebările copiilor tăi pot părea stânjenitoare. Dar ele sunt receptate așa doar de adulții care și-au format o anumită relație cu banii.

Comments

comments