Cum schimbi scutecul bebeluşului

sugar-noiembrie-2016

Dacă ai participat la Cursurile de puericultură organizate de revista „Copii şi Părinţi“ şi Bebe Tei, probabil că ştii cum să schimbi scutecul bebeluşului. Iar dacă nu, găseşte mai jos o serie de sfaturi care îţi vor fi, sperăm, de folos.

Lucruri pe care este bine să le ai la îndemână:

  • 1, 2 scutece;
  • şervet moale, din bumbac, apă şi săpun pentru bebeluşi;
  • un recipient în care să pui apa călduţă şi săpunul;
  • unguent contra iritaţiilor pielii;
  • un coş sau o pungă în care să arunci scutecul folosit.
    Este bine să te asiguri că ai la îndemână toate aceste lucruri, pentru a nu lăsa bebeluşul nesupravegheat nici o secundă în timp ce îl schimbi. Şerveţelele umede foloseşte-le în special în situaţiile în care nu eşti cu copilul acasă, evită să faci din utilizarea lor o obişnuinţă. Preferabil este să le alegi pe cele fără parfum. De ce 1, 2 scutece şi nu doar unul? Pentru că este posibil ca micuţul să îşi facă din nou nevoile în timp ce îi pui scutecul nou. Prin urmare, fii pregătită! Săpunul trebuie (la fel şi unguentul) să fie natural, adaptat pielii nou-născuţilor. Sfătuieşte-te cu medicul pediatru în privinţa alegerii produselor, în cazul în care bebe are alergii sau probleme cu pielea. De asemenea, dacă face treaba mare, ideal este să-l speli sub un jet de apă călduţă.

Cum începi, pas cu pas

Aşază copilul pe spate, pe o suprafaţă sigură şi plată. Poate fi măsuţa de înfăşat sau un pat, dar nu în pătuţul lui, pentru că e mai complicat de manevrat atât bebe, cât şi scutecul. Este important să ţii o mână pe el. Desfă scutecul folosit şi, dacă a făcut treabă mare, şterge cât poţi de mult cu partea curată a scutecului. Pentru a curăţa cum trebuie funduleţul, ridică-l de glezne. Apoi continuă cu apa şi săpunul îmbibate fie în şervetul moale din bumbac, fie într-un ghem de vată medicinală. La fetiţe, toaletarea se face din faţă spre spate, fără a se reveni cu aceeaşi parte cu care a fost ştearsă, pentru a nu se transfera bacteriile şi pentru a preveni infecţiile urinare. Nu uita nici de pielea din jur, în special pliurile din partea de sus a coapselor.

Scutecul nou: cum îl pui

Mai întâi desfă scutecul nou şi asigură-te că îl aşezi sub funduleţul sugarului corect, cu benzile adezive sub spatele lui. Îndoaie-l după aceea între picioruşe, până la talie. Dacă bebeluşul este băieţel, îndreaptă-i penisul în jos, pentru ca urina să nu se scurgă în sus. În cazul în care nu a căzut încă buricul, pliază partea de sus a scutecului pentru a nu-l acoperi şi pentru a fi expus astfel la aer. Odată desfăcute benzile adezive, prinde-o pe fiecare de partea din faţă.

Ce facem dacă sângerează buricul

Atunci când cantitatea de sânge este mică, nu este nimic anormal şi nu ar trebuie să vă faceţi probleme. „Cei mai mulţi nou-născuţi prezintă o uşoară sângerare la nivelul buricului, înainte şi mai ales după ce bontul ombilical a căzut“, scrie dr. Ana Cristina Ştefănescu, pe www.doctoritadecopii.ro. Se şterge locul prin tamponare uscată şi se poate aplica un mic tampon de tifon pe ombilic, fixat în poziţie cu scutecul.

Cum îţi dai seama că scutecul este confortabil

După ce i-ai dat „hăinuţele“ noi, verifică spaţiul rămas între coapse şi scutec. În condiţiile în care este prea strâmt, îl va jena. În mod normal, ar trebui să poţi băga un deget între scutec şi suprafața pielii. Este important să fie cât mai confortabil, altfel pielea se va irita, iar bebe va plânge.

Ce faci când pleci de-acasă

Nu uita să iei cu tine 2, 3 scutece şi şerveţele umede, fără parfum. Plus o pungă în care să arunci scutecele folosite şi, în situaţia în care este iritat, un unguent special pentru această problemă.

Important: tatăl trebuie şi el implicat

În îngrijirea, creşterea şi educaţia unui copil, ambii părinţi au responsabilităţi egale. Pentru că vorbim în acest articol despre îngrijire, îi poţi da lui tati această atribuţie. Sau după caz, puteţi face cu rândul.

Eritemul fesier sau dermatita de scutec: ce este şi cum o poţi preveni

Eritemul fesier este o iritaţie cutanată a sugarului, care afectează zona acoperită de scutece. Cauzele sunt fie frecarea scutecelor şi contactul prelungit cu urina şi cu scaunele acide, fie anumite boli dermatologice (dermatita seboreică, psoriazisul etc.), fie o infecţie bacteriană, virală sau micozică (declanşat de o ciupercă microscopic). Ca metode de prevenţie, dr. Delia Chira recomandă, pentru pediatrucluj.ro, schimbarea la timp a scutecelor, evitarea folosirii şerveţelelor umede, spălarea pe mâini înainte de a intra în contact cu pielea copilului, evitarea excesului de cremă protectoare, folosirea scutecelor de bună calitate, ştergerea pielii bebeluşului prin tamponare şi, dacă eritemul apare după consumul unor anumite alimente, scoaterea lor, temporar, din alimentaţie.

Mami, schimbă-mă!
De cele mai multe ori, bebe plânge când „cere“ să fie schimbat. Este unul dintre motivele cel mai des întâlnite ale plânsului la bebeluşi.