Cum se regenerează corpul după sarcină

mit-sau-realitatel-martie-2016

Toată lumea vorbește despre miracolul maternității. Și este cu adevărat o minune cum în pântecul unei femei se plămădește o viață nouă, un destin ce timp de nouă luni depinde de deciziile mamei. Puțini sunt însă cei care vorbesc despre puterea fătului asupra organismului femeii.
Oamenii de știință spun că există reciprocitate. Pântecul, transformat în incubator, ajută embrionul să se dezvolte, dar la rândul său copilul își ajută în nenumărate feluri mama, chiar la nivel celular. Diana Bianchi, cercetător al Universității americane Tufts, a declarat în urma unor experimente că parte din celulele fătului rămân în corpul femeii și acoperă anumite goluri, regenerează sau chiar vindecă țesuturile mamei.

Kevin Hughes, profesor la Facultatea de Medicina Harvard, merge chiar mai departe și spune că sarcina ne poate proteja împotriva cancerului ovarian sau de sân. De asemenea, o femeie care alăptează cel puțin trei luni are șanse mult mai mici să dezvolte pe viitor un cancer mamar. Tot specialiștii sunt de părere că aceste celule noi, ale fătului, care ajung în corpul mamei sunt și în strânsă legătură cu longevitatea.

Iar pe lângă toate acestea, cu siguranță venirea unui copil în viața ta îți va umple inima de fericire, îți va aduce o energie de care nu erai conștientă că poți fi capabilă și te va face mult mai puternică din toate punctele de vedere pentru puiul tău.

Sarcina este o perioadă propice schimbărilor pozitive în cazul celor mai multe gravide, fiind momentul în care femeile au tendința de a renunța la obiceiuri nesănătoase și de a adopta un stil de viață mai sănătos. De exemplu, experții afirmă că sarcina reprezintă cel mai frecvent motiv al renunțării la fumat, al începerii plimbărilor în aer liber și chiar a exercițiilor fizice.
De asemenea, statisticile arată că femeile care suferă de boli cronice, în mod special diabeticele, încearcă să afle cum își pot ține afecțiunile sub un control cât mai strict.

Tot în perioada sarcinii femeile încep să își schimbe dieta, renunțând la mâncărurile tip fast-food, la mâncăruri grele și devin mult mai atente la ce cumpăra și consumă. Beneficiul schimbării stilului de viață în timpul sarcinii nu este, în general, trecător, ci te vei bucura de el și după naștere, deoarece statisticile arată că obiceiurile proaste la care renunți în timpul sarcinii au tendința de a rămâne uitate, iar cele bune, dobândite în timpul sarcinii, se instalează definitiv în viața ta.