Cum te poate ajuta partenerul în travaliu

 

nastere

Femeile în travaliu au nevoie de cinci lucruri de bază: îngrijire fizică, încurajare, prezenţa constantă a unei persoane care să le susţină, acceptare necondiţionată şi informaţii despre ce se întâmplă. Un partener de naştere poate ajuta la: scurtarea travaliului, reducerea nevoii de medicamente şi de intervenţie medicală, reducerea riscului de cezariană şi îmbunătăţirea stării nou-născutului. Nevoile femeilor în travaliu diferă însă de la o persoană la alta.

1. Stai în preajmă.

Unor femei le place să fie atinse în timpul travaliului, dar altora nu. Atingerea poate transmite grijă, atenţie şi o va ajuta pe partenera ta să nu se simtă singură.

2. Fii atent la poziţia ei.

Îndeamn-o să îşi schimbe des poziţia, întrucât acest lucru poate ajuta la atenuarea durerilor de spate. Foloseşte perne, pături sau prosoape rulate, pentru o poziţie cât mai relaxantă. Dacă poate să se ridice şi să meargă, încurajeaz-o şi ajut-o! Unele femei stau pe mingi gonflabile de naştere, mari, pentru a micşora durerea contracţiilor.

3. Atenţie la igienă.

Travaliul poate provoca scaune sau urinare, iar, la un moment dat, se va rupe apa. Ajută la curăţarea cât mai rapidă a partenerei tale.

4. Încurajeaz-o să mănânce şi să bea.

Cel mai bine este ca o femeie să mănânce, dar ceva uşor, în timpul travaliului, şi să se hidrateze. Băuturile izotonice sunt mai benefice decât apa. Băutul o poate face să vomite, dar acest lucru nu dăunează copilului.

5. Umezeşte-i buzele.

Tehnicile de respiraţie pot provoca uscarea gurii, aşa că ajut-o să bea şi dă-i să sugă cuburi de gheaţă. Unge-i buzele cu balsam. Ajut-o să se spele pe dinţi.

6. Răcoreşte-o.

Pune-i un prosop rece pe faţă, pe găt sau pe alte părţi alte corpului. Stropeşte-i delicat faţa cu apă. Poţi improviza şi un evantai, din hârtie sau dintr-un prosop.

7. Pune-i o compresă.

Contracţiile pot provoca dureri de spate sau cârcei. Ajut-o punându-i o compresă caldă sau rece pe spate.

8. Masează-i spatele.

Roag-o să se întindă pe o parte ca să o poţi masa, folosind o loţiune. Masajul o ajută mai ales dacă travaliul îi provoacă dureri de spate (dacă durerea provocată de contracţii este resimţită mai ales la spate). Ţine însă cont că ea s-ar putea să vrea să încetezi masajul în timpul unei contracţii.

9. Încurajeaz-o să urineze.

O vezică plină poate încetini travaliul, aşa că aminteşte-i să meargă des la toaletă. Ar trebui sa încerce să urineze cel puţin o dată pe oră.

10. Foloseşte tehnici de relaxare.

Ideal ar fi să exersezi aceste tehnici înainte de începerea travaliului. O tehnică simplă presupune să o rogi să se tensioneze, apoi să-şi relaxeze pe rând fiecare muşchi, începând din partea superioară a corpului mergând treptat în jos, spre degetele de la picioare.

11. Ajut-o la tehnicile de respiraţie.

Învaţă dinainte exerciţiile de respiraţie pe care ea vrea să le folosească şi ajut-o să se concentreze asupra acestora în timpul contracţiilor. S-ar putea să o ajute dacă inspiră adânc şi expiră după fiecare contracţie, pentru a elibera tensiunea.

12. Îndeamn-o să se odihnească.

Păstrează mediul cât mai liniştit posibil şi încurajeaz-o să se odihnească, pentru a preveni instalarea epuizării.

13. Asigură-i intimitatea.

Respectă-i nevoia de intimitate, acoperind-o în timpul travaliului.

14. Oferă-i sprijin emoţional.

Şopteşte-i cuvinte de încurajare, lăudând-o pentru efortul extraordinar. Spune-i „Te descurci minunat!”.

Cum să rămâi concentrat asupra nevoilor ei

Fiecare femeie este unică, reacţionează în felul ei şi are nevoi diferite în timpul travaliului, aşa că este important să o întrebi dacă o anumită tehnică sau manevră o ajută sau dacă vrea ceva. Fii gata să schimbi strategia sau să o laşi puţin în pace, dacă asta doreşte. Ce încerci să obţii prin măsurile de susţinere şi de încurajare pe care le aplici? Asigură-te că eşti atent la ce vrea partenera ta!

Împachetează lucrurile necesare cu câteva săptămâni înainte de termen şi planifică dinainte traseul spre spital. În sala de travaliu, prezenţa şi atenţia ta constantă faţă de modul cum se simte partenera ta şi faţă de procedurile aplicate sunt necesare pentru ca spijinul pe care îl acorzi să conteze.

SFAT

Pentru a fi eficient, trebuie să ai energie. Cel mai bine este să iei la tine ceva de mâncare şi de băut. De asemenea, dacă poţi, fă o pauză. Relaxează-te pe un scaun din sala de travaliu sau plimbă-te puţin prin salon. Dar nu ieşi din salon – ai putea rata momentul naşterii.

Sursa: „Sarcina şi naşterea” Dr. Anne Deans

Comments

comments