Cum ținem sub control kilogramele în sarcină

saqrcina-2-februarie-2016

Silueta este, probabil, ultimul lucru la care se gândește o viitoare mamică sau, în orice caz, este unul dintre aspectele ale căror importanță scade simțitor în fața preocupărilor legate de sănătatea bebelușului și de alte griji pe care le presupune o sarcină.
Și totuși e bine de știut că pentru a avea o evoluție armonioasă a sarcinii și o naștere mai ușoară, este ideal ca numărul kilogramelor câștigate în timpul sarcinii să nu fie foarte mare. Prejudecata că femeile însărcinate trebuie să mănânce cât pentru doi nu mai este de mult timp decât un mit în care nimeni nu mai crede. Medicii avertizează, de altfel, că luarea în greutate excesivă dăunează atât sănătății mamei, cât și sănătății bebelușului.
Desigur, nici limitarea excesivă a greutății nu este de dorit, întrucât poate provoca probleme legate de creșterea fătului și poate fi una dintre cauzele principale ale nașterii premature. Preocuparea pentru silueta a viitoarelor mămici nu este, așadar, un moft. De aceea, grija pentru cât, cum și mai ales ce mănânci în timpul sarcinii ar trebui să fie o prioritate cotidiană.

Consumă supă de legume

Bogată în fibre și minerale, săracă în calorii, dar sățioasă, supa de legume este cel mai bun prieten al viitoarelor mămici, în ceea ce privește dieta. Caldă sau rece, poate fi consumată în orice cantitate, la orice oră din zi sau din noapte.

Delectează-te cu compot!

Ideale sunt compoturile naturale, făcute în casă și consumate imediat după ce sunt fierte. Sunt bune însă și compoturile din comerț, însă verifică să nu aibă adaos de zahăr și să nu conțină suc de fructe obținut din concentrat de fructe.

Atenție la iaurtul cu fructe!

Iaurtul este un aliment foarte sănătos, recomandat nu doar femeilor însărcinate. Pentru a-l face mai plăcut la gust, adaugă bucăți de fructe de sezon. Evită iaurturile cu fructe din comerț, deoarece majoritatea conțin pe lângă fructele propriu-zise și un adaos serios de zahăr.

Folosește ulei de nuci și de rapiță!

Uleiul de nuci și de rapiță trebuie consumate cu moderație, pentru că sunt foarte bogate în calorii, însă sunt alimente extrem de sănătoase pentru aportul lor de omega 3.

Limitează dulciurile!

Chiar dacă îți este poftă de ele, trebuie să conștientizezi că dulciurile nu au niciun bebeficiu în ceea ce privește sănătatea ta și a bebelușului tău, ci dimpotrivă, conțin foarte mult zahăr (10 – 14%), ceea ce le face nocive în această perioadă. Încearcă să înlocuiești dulciurile și produsele de patiserie cu produse lactate, cu fructe sau cu ceaiuri de fructe aromate.

Consumă fasole uscată!

Dacă îți plac mâncărurile din fasole uscată este minunat. Fasolea este bogată în vitamine din complexul B, conține minerale cum ar fi fierul sau potasiul și, în plus, este foarte sățioasă. Dacă nu ai probleme de digestie în urma consumului de fasole, atunci nu ezita să introduci acest aliment în dietă pe parcursul sarcinii.

Consumă făinoase cu moderație!

Nu este necesar să te privezi de tot ce înseamnă paste făinoase în timpul sarcinii. Trebuie doar să nu abuzezi de ele. Pastele cu legume sunt excelente, atâta timp cât nu adaugi grăsimi sau alte alimente nesănătoase. De asemenea, orezul, grișul, pâinea, consumate moderat, te vor menține în formă.

Alege cu grijă fructele!

Desigur, fructele sunt un izvor de sănătate. Nu uita însă că fructe precum bananele, strugurii, cireșele sunt și un izvor de calorii. Așa că alege cu grijă fructele pe care le consumi în timpul sarcinii. Nu te priva de niciunul dintre ele, însă privilegiază-le pe cele cu un conținut mai mic de zahăr.

Selectează lactatele!

Produsele lactate sunt extrem de importante în timpul sarcinii. Ai nevoie de un aport sporit de calciu și lactatele ți-l oferă. Ideal este să te orientezi către lactate cu un conținut mai mic de grăsimi. Iaurtul, laptele, brânza slabă sunt mai sănătoase decât cașcavalul sau alte tipuri de brânzeturi care, chiar dacă, poate, sunt mai gustoase, contribuie la câștigarea kilogramelor de prisos.

Mănâncă regulat!

Nu uita că obiectivul dietei în timpul sarcinii este să mănânci sănătos, fără a lua foarte mult în greutate. Micul dejun este obligatoriu, iar dacă te lupți cu starea de vomă, prezentă mai ales în primul trimestru de sarcină, te poți limita dimineața la un biscuite din cereale integrale și poți decala puțin micul dejun, până când trece starea de rău. Masa de prânz trebuie să fie bogată, să conțină obligatoriu carne, pește sau ouă, legume, un produs lactat și fructe. Nu uita nici de gustarea de după-amiază, dar alege întotdeauna ceva cu puține calorii, cum ar fi un fruct, un produs lactat, o bucată de pâine. Masa de seară ar trebui sa fie asemănătoare cu micul dejun.

Nu uita de exercițiile fizice!

Chiar dacă ești o fire mai sedentară, este obligatoriu ca în timpul sarcinii mișcarea să devină o prioritate zilnică. Pentru a evita luarea excesivă în greutate, dar și pentru a menține în formă musculatura și pentru a ajuta calciul să se fixeze la nivelul oaselor, este important să ai o activitate fizică regulată. Mersul pe jos, înotul, mersul pe bicicleta medicinală sunt sporturi recomandate în timpul sarcinii. Desigur, toate exercițiile trebuie făcute la recomandarea medicului și fără a forța nota.