Cum tratăm infertilitatea

Tratamentele pentru fertilitate pot fi grupate în trei mari categorii:

Tratamente pentru stimularea ovariană

Tratamentele pot ajuta ovulaţia (procesul de eliberare a ovulului pentru reproducere), la femei. Ele trebuie să ovuleze o dată pe lună, până la menopauză, însă la unele femei nu se întâmplă asta. Ovulaţia este parţial controlată de hormonii numiţi gonadotropi, produşi de glanda pituitară sau hipofiză. Aceşti hormoni stimulează activitatea ovarelor.
Înainte de a urma orice tratament, este bine să întrebaţi medicul ginecolog.

Tratamentele chirurgicale

Inflamarea trompelor uterine este una dintre cauzele pentru care multe femei apelează la proceduri chirurgicale, pentru redarea fertilităţii. De cele mai multe ori, trompele se „înfundă” din cauza problemelor din trecut: boli sau infecţii. Aceste probleme se rezolvă prin chirurgie laparoscopică (incizie minoră a peretelui abdominal).
Endometrioza (creșterea anormală a celulelor endometriale – celulele care se desprind de pereții uterului în fiecare lună la menstruație) poate fi operabilă pentru sporirea fertilităţii.

Inseminarea artificială

Este o procedură prin care spermatozoizii sunt plasaţi în uter. Se poate realiza chiar la ovulaţie (când ovulul este eliberat de ovar). Tratamentele pentru fertilitate, prescrise înainte, ajută la succesul acestei tehnici. Femeilor cărora li se recomandă această procedură, trebuie să aibă trompele uterine sănătoase, pentru a ajuta ovulul să se elibereze. Sperma poate fi recoltată de la partener sau, dacă acesta nu există, de la un donator.
Dacă această tehnică nu are succes, sunt şi alte proceduri care pot ajuta în procesul reproductiv.

Fertilizarea in vitro

Reprezintă fertilizarea ovulului în afara corpului, într-un laborator. După ce ovulele au fost formate, ele se recoltează şi se combină cu spermatozoizii partenerului.
Unul sau doi embrioni formaţi se vor plasa în uterul femeii. Restul embrionilor fie vor fi aruncaţi, fie vor fi congelaţi, pentru alte şanse de fertilizare.

Transferul intrafalopian de gameţi

Un gamet este un ovul sau sperma. Cele două sunt mixate şi introduse în trompa uterină. Aici, spermatozoizii vor fertiliza în mediul natural ovulul. Această procedură este folosită mai puţin, fertilizarea in vitro fiind utilizată des.

Comments

comments