Curiozități despre parfumuri

Îl folosești zilnic sau atunci când îți dictează starea, îl schimbi în funcție de anotimp ori, dimpotrivă, ești atașată de un anumit brand. Parfumul este unul dintre „ingredientele“ frumuseții de nelipsit din geanta unei femei.

Originea cuvântului parfum

Cuvântul parfum are origini latinești, „per fumum“ se traduce „prin fum“ ori „prin intermediul fumului“, pentru că, la începuturile lui, parfumul era o fumigație obținută dintr-un mix de rășini, ierburi și lemne aromate, folosită în scopul înmiresmării templelor și a lăcașelor de cult sau în timpul ritualurilor magice.

Moscul animal folosit ca notă de bază

Carnal, sexual, senzual – acesta este mirosul parfumurilor care au ca notă de bază moscul. Moscul animal este o „delicatesă“ în lumea parfumeriei; se spune că fiecare parfumeur are în rezerva sa secretă o punguță de astfel de mosc. Utilizat de la Chanel până la Guerlain, a fost scos din compoziție și înlocuit cu produse modificate din cauza dificultății procurării lui, dar și al sacrificiului pe care îl presupune. Acest tip de mosc provine de la un cerb care trăiește pe culmile înalte din Himalaya și în provincia chineză Sichuan și este produs doar în perioada de rut. Povestea lui nu e una fericită: animalul trebuie prins de viu, omorât, după care i se extrage punga respectivă. Astăzi, a devenit un animal protejat de lege.

Parfum, apă de parfum sau apă de toaletă?

Între cele trei produse există o diferență de preț, de ingrediente, dozaj, dar și de „mod de folosire“. Parfumul conține 20%-30% de concentrat diluat în alcool de 96 de grade, apa de parfum între 10% și 20% de concentrat diluat în alcool de 90 de grade, iar apa de toaletă, 10% diluat în alcool de 90 de grade. Conform parfumeurilor parizieni, apa de parfum sau de toaletă se pulverizează, preferabil, dimineața, iar parfumul, seara. Și tot ei recomandă utilizarea aceleiași game.

De ce unele parfumuri miros și câteva zile

Acordă-ți timp atunci când îți cumperi un parfum, pentru că un parfum are viața lui. Lasă-l să se „învețe“ cu tine, petrece o zi cu el. Un parfum este compus din note de vârf majore (durează între jumătate de oră și o oră), note de mijloc majore (se dezvoltă treptat și se simt după una, două ore) și note de bază majore (ceea ce se simte pe haine chiar și după câteva zile).

Notă: Informațiile sunt oferite de Monica Neațu, istoric, în timpul cursului „Istoria Parfumului: din Antichitate la extravaganțele contemporane“, organizat de Fundația Calea Victoriei (fundatiacaleavictoriei.ro).

Comments

comments