De ce apar vergeturile

Unul din lucrurile mai puțin plăcute care apar în timpul sarcinii sunt vergeturile – acele linii roșii, roz sau maronii de la nivelul abdomenului, sânilor sau al coapselor.

În cazul în care nu le veți avea este un detaliu de noroc sau de zestre genetică bună. Unele femei le descoperă atunci când pielea se întinde pentru a se acomoda cu bebelușul în creștere, în timp ce altele arată la fel de freș ca înainte de sarcină. Să luăm drept model vedetele însărcinate care apar pe reviste și au o piele perfect întinsă este iluzoriu, pentru că știm prea bine că imaginile publicate, majoritatea dintre ele, trec printr-un proces de prelucrare. Asta nu înseamnă însă că nu există posibilitatea ca ele să nu fi făcut deloc vergeturi.

Secrete de la Casa Regală a Marii Britanii

Pentru a preveni vergeturile, Kate Middleton, Ducesa de Cambridge, a folosit în timpul sarcinii, seară de seară, unt de cacao îmbogățit cu vitamina E. Vitamina E este cunoscută ca antioxidant și protector celular, luptă împotriva îmbătrânirii pielii, oferă elasticitate, are efect calmant și antiinflamator, este regenerant cutanat, protejează pielea de radicalii liberi și razele UV, fortifică țesutul conjunctiv. Kate Middleton este un caz fericit în rândul persoanelor publice. Angelina Jolie, de exemplu, și-a acceptat vergeturile apărute pe corp și, spune ea, „a început să le iubească“. Actrița nu a insistat pe metode de prevenire sau de tratare, ci pe faptul că o femeie trebuie să se simtă bine în pielea ei, oricum ar fi ea, mai ales atunci când aduce pe lume copii, iar corpul trece prin diverse transformări, inclusiv ale epidermei.

Remediu homemade

A născut 5 copii și are un corp impecabil. Este vorba de Anca Serea, fostă prezentatoare TV și soția lui Adi Sînă, cântăreț și producător muzical. Anca Serea a oferit în emisiunea Teo Show (disponibilă pe teoshow.kanald.ro), două metode pentru prevenirea vergeturilor. Vedeta a precizat că importante sunt, în afară de intervenția din exterior asupra pielii, hidratarea și alimentația. Iată unul dintre remediile recomandate de ea: se prepară o pastă dintr-o jumătate de cană de ulei de măsline, 6 capsule de vitamina E, 4 de vitamina A și un sfert de ceașcă de gel de aloe vera; se masează regulat corpul (coapse, fese, sâni, abdomen, brațe). Ideal este de folosit după duș, pentru că porii sunt deschiși.

De ce apar vergeturile

„Vergeturile pot apărea în cazul unei afecţiuni a glandei tiroide. Aşadar, dacă nu suferiţi schimbări radicale în privinţa kilogramelor, nu vă aflaţi în perioada adolescenţei şi nu sunteţi însărcinată, e utilă o consultaţie la medicul endocrinolog. Dacă însă analizele sunt absolut normale, vorbim despre vergeturi care apar din cauza lipsei elasticităţii pielii la nivel mai profund decât epiderma“, informează CSID (www.CSID.ro). Nivelul de colagen, prin urmare, nu se află în starea lui cea mai bună. Colagenul este o proteină fibroasă din țesutul conjunctiv, în principal, dar care se regăsește în toate țesuturile, într-o proporție de aproximativ 30% din totalul proteinelor din corpul uman. Rolul lui este de a reține apa în tegumente și țesuturi, de a crea și menține sănătatea cartilajelor și a oaselor. După 25 de ani, odată cu trecerea timpului, procesul de sintetizare al colagenului scade, intervenind carența de colagen. Consecințele sunt: degradarea tendoanelor, a cartilajelor, oaselor, mușchilor și a pielii. În sarcină, vergeturile apar în general atunci când burtica crește, după 6 luni, iar cauza este întinderea excesivă a pielii. Nu este obligatoriu să apară la toate femeile. Așa cum nu există o soluție care să garanteze 100% prevenirea lor. Există totuși o serie de factori care ar duce la apariția lor: luatul rapid în greutate, sarcina multiplă, un bebe cu o greutate mai mare, lichid amniotic în exces. În consecință, depinde de: bagajul genetic al fiecăreia, schimbări hormonale și implicit de modul în care are loc luatul în greutate (îngrășatul brusc vs îngrășatul treptat), de alimentație, de hidratare.

Concluzie

„Vestea bună e că deși vergeturile au de multe ori culoarea roșu-aprins și sunt vizibile în timpul sarcinii, de obicei se schimbă în roz-argintiu, devenind din ce în ce mai pale“, scrie Marjorie Greenfield în cartea „Ghidul viitoarei mame“ (Ed. All, 2005). Important este ca folosirea unei creme emoliente să fie o obișnuință, să fie utilizată cu regularitate, de la patru luni de sarcină până după ce se naște copilul, alimentația să conțină fructe și legume bogate în vitamina C, produse bogate în minerale (zinc în special), proteine (carne și lactate). De asemenea, evitați să purtați haine strâmte. Vergeturile apar nu doar în sarcină, ci și în timpul pubertății sau după tratamente hormonale (inclusiv administrarea de contraceptive).