De ce ne place să ne machiem

 

Categoriile de femei care se machiază sunt în general două: unele se înfrumusețează doar la anumite ocazii, altele zilnic (chiar și atunci când e vorba de un banal mers la cumpărături). Există, de asemenea, categorii care au o preferință pentru un anumit produs cosmetic – rujul, fondul de ten și creionul de ochi sunt printre cele mai folosite. De ce ne place să ne colorăm buzele, obrajii, să ne evidențiem ochii, sprâncenele sau genele? Ce stă în spatele acestor alegeri foarte personale?

Scurt istoric

Pentru ca tenul să aibă acea finețe albă, cu o textură de porțelan, în China antică, de exemplu, se folosea făina albă de orez. Primele date referitoare la arta machiajului au fost înregistrate însă în Egipt – doar femeile de o anumită condiție socială foloseau creme din seu de oaie și uleiuri parfumate cu scopul de a-și hidrata pielea. La egipteni, în vremea Cleopatrei, erau la modă conurile de ulei parfumat (parfum solid). Se aşezau în vârful capului şi, în contact cu căldura, se topeau. Pe lângă mirosul pe care îl împrăştiau, aveau şi un rol medical, apărau tinerele egiptene de temperaturile ridicate. În spațiul egiptean a fost inventată și prima paletă de machiaj cunoscută în lume, paleta Narmer. Prin urmare, rolul machiajului era de înfrumusețare, dar și de a evidenția un statut social.

Machiajul, azi

Machiajul are însă și alte roluri: dorința de a arăta mai tânără, de a fi mai atrăgătoare, de a evidenția calități sau de a ascunde defecte. Culoarea ochilor este accentuată printr-un creion dermatograf, forma buzelor, printr-un ruj sau gloss, genele par mai dese prin folosirea unei mascara. Mai mult, apelăm la tehnici ajutătoare: aplicarea de gene false, ridicarea pomeților prin intervenții chirurgicale și tot așa.

Porți ruj roșu? Înseamnă că vrei să atragi atenția!

Cei de la www.psychologytoday.com au analizat mai multe studii referitoare la psihologia machiajului și au publicat pe pagina lor concluziile, în articolul „Cinci motive bazate pe cercetări științifice care ne arată de ce ne machiem“:

1. Femeile care folosesc ruj roșu sunt considerate mai atrăgătoare.

2. Fondul de ten dă tonus pielii și creează o senzație de simetrie a feței, inspirând sănătate.

3. Focus pe ochi: în cercetările recente, femeile au spus că produsele pentru ochi sunt pe locul I în alegerile lor, le fac mai tinere și sunt punctul principal de atracție al feței.

4. Blush-ul (fardul de obraz) oferă un semnal subtil de sex appeal.

5. Machiajul ne face să arătăm mai bine, mai sănătoase și ne dă încredere în noi însene.

Comments

comments