Depresia postpartum: cauze și soluții

Depresia postpartum mai este cunoscută drept depresia postnatală și este o condiție medicală severă care poate apărea în primele luni după naștere. Simptomele ei nu sunt de neglijat, iar cea mai bună soluție este ca tânăra mamă să o recunoască, să o accepte și să se adreseze unui specialist.

Aproximativ 25-30% dintre femei suferă de depresie postpartum

„Studiile indică faptul că un procent tot mai mare al femeilor care trec printr-o naștere sunt afectate de depresia postpartum, caracterizată prin oscilații la nivel emoțional. În prezent, un procent de aproximativ 25-30% dintre femei trec după naștere prin aceste stări. Depresia postpartum (după naștere) se instalează în primele trei luni după naștere”, precizează psihoterapeutul Andreas Hniatiuc pentru pagina lapsiholog.com. Printre simptome se numără trecerile bruște de la o stare la alta: mama este când foarte fericită, când foarte tristă. Însă nu în toate cazurile poate fi vorba de depresie. Dacă tristețea, anxietatea și dezorientarea persistă, dacă sunt afectate relațiile cu bebelușul, recomandat este să apeleze la ajutorul unui terapeut. Importante sunt și înțelegerea din partea apropiaților, ajutorul în casă, ieșirea cât mai mult din spațiul în care trăiește.

Cauze

Deși cauzele nu sunt în totalitate cunoscute, sunt mai multe șanse ca o femeie să sufere de depresie postpartum atunci când există un precedent: o situație emoțională care a marcat-o la un moment dat puternic. O altă explicație ar fi transformările hormonale care au loc în organism: nivelul de estrogen și progesteron crește de zece ori în timpul sarcinii și scade brusc după ce vine copilul pe lume. „Aceste fluctuații la nivel hormonal reprezintă principala cauză a declanșării stărilor emoționale negative prin care trece mama după naștere. De asemenea, s-au identificat corelații și între nivelul de prolactină și cauzele depresiei postnatale”, explică Andreas Hniatiuc.

Relația de cuplu are și ea un cuvânt de spus

Relația de cuplu este unul dintre factorii de risc ai depresiei postpartum, în afară de antecedentele depresive și schimbările hormonale. Mama are nevoie de înțelegere, iar tatăl este bine să se informeze în privința transformărilor emoționale prin care trece o femeie în sarcină și după sarcină. Din cauza dezinformării, mulți bărbați nu înțeleg și judecă greșit comportamentul partenerei lor. Această condiție medicală nu este fără rezolvare. În funcție de stadiul ei și de tratamentele recomandate, lucrurile se pot reechilibra.

Comments

comments