Dermatita de scutec

sfatul-medicului-50

Ce este dermatita de scutec?

Dermatita de scutec este inflamaţia pielii în zona scutecului, care se prezintă sub forma unui eritem fesier (roşeaţă). Este foarte frecvent întâlnită. Poate să apară oricând, cu precădere în lunile 6-10 de viaţă. De obicei necesită tratament simplu, aplicat acasă de către părinţi, însă în cazul unor complicaţii este nevoie de recomandare medicală.

Cauzele

-Iritaţia datorată scaunului şi urinei (contactul prelungit cu pielea bebeluşului);
-Scutecul prea strâns poate duce la apariţia dermatitei de scutec, uneori cu apariţia fisurilor;
-Introducerea unor alimente noi (mai ales alimente solide), conţinutul scaunului se schimbă, crescând probabilitatea apariţiei dermatitei de scutec;
-Creşte riscul dermatitei de scutec la administrarea de antibiotice;
-Creşte riscul dermatitei de scutec în cazul sugarilor cu dermatită atopică;
-Suprainfecţia cu fungi (candida) sau bacterii poate duce la extinderea erupţiei în afara zonei scutecului.

Semne şi Simptome

Se caracterizează prin apariţia unui eritem (roşeaţă) în zona scutecului, pielea devine sensibilă şi, în cazuri complicate, pot apărea pustule, excoriaţii, fisuri, cruste galbene.
Copilul cu dermatită de scutec este mai agitat, iritat, plânge (mai ales când se schimbă scutecul), încearcă să dea jos scutecul, chiar pot apărea şi tulburări de somn. În cazuri mai avansate poate apărea şi febră, caz în care trebuie să se prezinte la medic.

Tratament
Eliminarea cauzelor dermatitei de scutec este suficientă pentru vindecarea leziunilor, însă nu întotdeauna se întâmplă aşa. De obicei necesită un tratament simplu, o igienă cu un produs de curăţare blândă, fără parfum, asociat cu o cremă reparatoare cu conţinut mare de zinc (cu proprietăţi puternic antibacteriene şi antiinflamatorii).
Dacă nu sunt suficiente măsurile menţionate mai sus, se recomandă un consult dermatologic.
În cazuri mai complicate, cu suprainfecţie, necesită tratament cu creme cu antibiotice şi antifungice, eventual un antiinflamator topic (dermatocorticoid în concentraţie mică), toate la recomandarea medicului dermatolog.

Comments

comments