Despre convivialitate

nutritie-septembrie-2016

În fiecare nouă etapă a dezvoltării sale, copilul își multiplică experiențele gustative. Dar între 3 și 6 ani, jocul este totul, iar faptul că trebuie să respecte orele exacte ale mesei este de multe ori resimțit drept o constrângere! Dacă ar putea decide, ar face cu siguranță doar ce are chef. Din fericire, părinții sunt alături de el pentru a-l ajuta să descopere o întreagă gamă de lucruri plăcute. Rolul lor este să-i facă poftă de mâncare prin trezirea simțurilor, să-i arate cum să se așeze la masă cu plăcere, să-i incite curiozitatea dându-i să guste alimente noi și să-l determine să se comporte frumos în timpul mesei. Câteva momente educative plăcute… și satisfacția de a avea la masă, în fiecare zi un prichindel agreabil!

Învață-l să împartă
Petru (6 ani) este gelos pe Daria, sora lui mai mică, în vârstă de 4 ani. În timpul meselor, Petru întreabă sistematic ce a cerut Daria. Dacă ea s-a așezat lângă fereastră, face orice ca să o dea la o parte, dacă ea vrea ultimul iaurt cu căpșuni, cere și el același desert, dacă ea pune mâna pe o bucată de pâine din coș, o vrea și el etc. Mesele nu sunt altceva decât o suită nesfârșită de certuri.
”Ajunge! Ne vom organiza altfel și vă voi învăța să împărțiți, să nu vă mai gândiți doar la voi”, le spune mama. ”De acum înainte, la fiecare masă, numai unul dintre voi își va spune preferințele: locul la masă, desertul, bucata de pâine, fructul care îi place. A doua zi va veni rândul celuilalt. Dar, atenție! Cel care va fi rege va trebui să fie și valet și să mă ajute la final să strâng masa”. Cei doi copii se implică în noile roluri, bucuroși de plăcerea provocată de propriile alegeri și încântați să vadă că le sunt încredințate primele responsabilități casnice.

Educarea gustului
Pentru a fi sănătos, copilul trebuie să mănânce de toate. Ușor de zis, greu de făcut, chiar dacă, precum orice părinte din ziua de azi, știm cu toții că acest lucru este esențial pentru sănătatea lui. Prin urmare, este mai bine să plecăm de la principiul că este imposibil să îl facem să adopte regimul ideal. Cu toate acestea, putem să îi formăm gustul prin câteva trucuri simple. Rețetele familiale sau cele luate de la prieteni care au copii sunt exact lucrurile de care avem nevoie. Îl pot face pe copil să înțeleagă că felurile de mâncare pregătite de mama sau de tata pot fi adevărate ”declarații de dragoste”. Cu ajutorul lor va învăța să mănânce… nici prea dulce, nici prea sărat și fără să se strâmbe atunci când servesc legume la masă!

Sursa: ”Ghidul părinților – Alimentația” Madeleine Deny

Comments

comments