Dieta sănătoasă pentru cel mic

nutritie-decembrie-2016

Ce este alimentația rațională și ce alimente sunt necesare în dieta copilului?

O dietă sănătoasă, rațională, include o varietate de alimente care oferă copilului energia și nutrientele necesare unei dezvoltări psihosomatice normale. O alimentație corespunzatoare nu semnifică doar consumul unor “alimente sănătoase”, putând fi consumate o varietate de alimente atâta timp cât dieta rămâne variată, echilibrată și este consumată în cantități moderate.

Copiii prezintă chiar de la naștere un mecanism intern de reglare al consumului de mâncare, astfel că nou născuții și sugarii au capacitatea de a semnala apariția foamei (de obicei prin plâns) și de asemenea știu când sunt sătui și astfel se opresc din alimentare (prin controlul unor semnale interne care indică sațietatea). Odată cu înaintarea în vârstă copiii au capacitatea de a-și doza alimentele în funcție de necesitățile fiziologice specifice vârstei.

Cum pot menține părinții o dietă sănătoasă a copilului?

Când vine vorba despre o alimentație sănătoasă, responsabilitățile sunt împărțite între părinți și copil, astfel că indiferent de greutatea copilului (normo, sub sau supraponderal) sunt recomandate următoarele:
– părinții trebuie să ofere copilului o paletă cât mai variată de alimente împărțite pe mese și ore regulate. Părinții trebuie să impună copilului doar orarul (mese regulate) și tipul alimentelor consumate;
– copilul poate decide singur cantitatea consumată. Este indicat ca acesta să fie lăsat să mănânce până se satură.

După o perioadă de educare alimentară (stabilirea unui orar al meselor), copilul va învăța singur cât și când poate să mănânce. În timp, aceștia vor evalua și opțiunile unei alimentații sănătoase, vor putea selecționa anumite alimente, de asemenea se vor obișnui cu obiceiurile alimentare familiale.

Părinții pot susține alimentația rațională și echilibrată a copiilor precum și dobândirea unor obiceiuri sănătoase, prin următoarele:
– stabilirea unui program privind timpul liber, în special folosirea calculatorului sau privitul televizorului. Organizațiile internaționale de pediatrie recomandă un timp de maxim 2 ore pe zi, alocate unor astfel de activități. Părinții trebuie să educe copii prin implicarea lor în alte activități precum sportul, desenul sau cititul
– activitatea fizică regulată trebuie să fie o actvitate de rutină în sânul familiei.
Sursa: Sfatul medicului.ro