Dieta sugarului

nutritie-octombrie-2015

Există un număr de factori care joacă un rol în obezitate, inclusiv în dieta națională, obiceiurile familiale, ereditate, configurație corporală individuală și stări emoționale precum nefericire sau anxietate. Amestecată printre acești factori este acea chestiune misterioasă a apetitului, care poate fi ușor satisfăcut la o persoană, niciodată la alta, iar la același individ poate varia inexplicabil de la o zi la alta.
Copiii hrăniți cu biberonul au șanse mai mari de a deveni durdulii decât cei alăptați la sân – un alt avantaj al alăptării la sân- probabil pentru că părinții care hrănesc cu biberonul sunt adesea tentați să-i mai dea măcar un pic de mâncare și pe care majoritatea bebelușilor sunt dispuși să o accepte. Mamele care alăptează, pe de altă parte, tind să-și creadă pe cuvânt bebelușul când acesta se oprește din supt.
Unul dintre mijloacele la care se poate recurge pentru a reduce consumul caloric al unui sugar care a împlinit vârsta de cinci sau șase luni, care mănâncă alimente solide și care prin urmare nu mai are nevoie de formula dulce, este să înlăture zahărul suplimentar din aceasta. Bebelușii care sunt hrăniți cu formule comercializate gata preparate, care includ zahăr, pot fi trecuți la lapte condensat sau praf și apă, fără zahăr suplimentar.
Dar alimentele solide pentru bebeluși? Modalitatea de a preveni obezitatea și de a asigura o dietă bine echilibrată, este să dai celui mic cantități generoase de fructe, legume și carne, adăugând ouă după nouă luni și limitând la cantități moderate zaharurile și amidonul.
Este important pe termen lung ca amidonul să se constituie în principal din cereale integrale, de asemenea trebuie să te axezi pe cereale din grâu și ovăz care conțin proteine mai de calitate decât porumbul.
Dă-i bebelușului tău legume și fructe proaspete sau congelate când mănâncă și restul familiei. În primul an când le prepari pentru întreaga familie, le poți pasa apoi pentru cel mic cu un mixer sau de mână. Fructele sunt deserturi mai bune decât budincile cu amidon de porumb și deserturile cu gelatină. Desigur, deserturile din măr și budincile de orez făcute mai ales din lapte vor avea utilitatea lor, mai ales pentru copiii care beau lapte. Dar fructele sunt desertul ideal.
Nu începe cu fursecurile și prăjiturile și bomboanele – chiar dacă bebelușului tău îi vor plăcea foarte mult și va arăta drăguț mâncându-le cu poftă.
Obiceiurile alimentare sunt formate la începutul vieții și au tendința să persiste. Îți poți aduce foarte ușor copilul pe calea cea bună dacă ești atentă la câteva reguli simple și nu la impulsurile tale firești de a-ți răsfăța micuțul.

Text: Irina Coprinsu
Sursa: Dr. Benjamin Spock – „Dr. Spock despre arta de a fi părinte”, Editura Image