E scris în studii: dieta și stilul de viață afectează fătul

Celebra publicație săptămânală „The Lancet“ a publicat anul acesta un studiu care consolidează ideea că dieta/ alimentația și stilul de viață pot avea un impact asupra dezvoltării fătului.

Importanța fierului și a acidului folic

Studiul a fost realizat pe un grup de 509 de femei fertile, cu vârste cuprinse între 18 și 42 de ani, iar concluzia este că multe dintre femeile din Marea Britanie nu sunt pregătite din punct de vedere nutrițional să aducă pe lume un copil.

96% de femei din grupul respectiv aveau un nivel de fier și de acid folic sub cel recomandat pentru sarcină (14,8 mg pe zi și respectiv 400 μg – micrograme – pe zi). Cercetarea susține nevoia
de consiliere nutrițională înainte de a concepe un copil. Nu doar nivelul de fier și nivelul de acid folic fac parte dintre problemele identificate, ci și obezitatea, consumul de cofeină și malnutriția.

Lintea: are și fier, și acid folic

Fierul este mineralul care permite sângelui să transporte oxigen către organe; rolul lui este prin urmare foarte important. Dacă este insuficient, unul dintre simptome este oboseala, senzație care crește treptat. Esențial este ca alimentele bogate în fier să fie însoțite de un adaos de vitamina C, pentru o absorbție mai bună (de exemplu, supa de linte consumată cu lămâie nu doar că este delicioasă, ci și hrănitoare). Lintea se regăsește și pe lista alimentelor bogate în acid folic. I se alătură, printre altele, fasolea, legumele cu frunze verzi, sucul proaspăt de portocale, avocado, semințele de floarea-soarelui.

Primul studiu de fertilitate și infertilitate din România

Asociația de Reproducere Umană din România a realizat, tot anul acesta, primul studiu despre „Starea fertilității și infertilității“ în țara noastră. Rezultatele sunt: 1 din șase cupluri este infertil, 1 din 3 cupluri și-ar dori un copil cât mai repede, (38% nu au reușit, deși încearcă de peste un an), iar 10% din cei care încearcă de peste 5 ani nu au reușit. Au fost analizați 3.331 de subiecți, femei între 25 și 45 de ani și bărbați între 25 și 60 de ani.

„The Lancet“ este un hebdomadar britanic (publicație săptămânală), una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei, fondată în 1823 de chirurgul englez Thomas Wakley. Scopul publicației a fost de a informa despre evenimentele spitalicești, inclusiv de a prezenta cazuri medicale deosebite. Studiile despre preconcepție, realizate de cercetători și medici, fac parte,
și ele, din conținut.

Comments

comments