Eşti un părinte extraordinar, nu-i păcăleală!

editorial_1

Este luna păcălelilor, dar noi nu ne ţinem de şotii. Îţi spunem drept că eşti cel mai bun părinte, prin tot ce încerci să faci pentru copilul tău.  Atunci când te gândeşti la creşterea unui copil, nu există anticipări; este un proces plin de surprize. Indiferent câte cărţi de specialitate ai citi, pe câte forumuri ai scotoci, nimic nu te pregăteşte complet pentru ceea ce înseamnă să fii părinte. Dacă m-aş întoarce înainte de-a o naşte pe fiica mea şi mi-aş putea spune ce urmează să experimentez, aş avea câteva sfaturi esenţiale pentru mine. În primul rând mi-aş spune că nu e aşa de uşor să faci copii. Deşi unii dintre noi se înmulţesc mai repede decât iepuraşii, pentru alţii poate fi o adevărată piatră de moară. Înainte de-a rămâne însărcinată mă gândeam că oricând vreau să rămân, nu trebuie decât să facem ce avem de făcut şi, baam! vine bebe! Dar corpul nu funcţionează mereu aşa! Sfatul ar fi: când îţi plănuieşti să rămâi însărcinată, ia-ţi ceva timp pentru ca tot procesul să nu se transforme într-un stres atât pentru tine cât şi pentru partener.

Apoi urmează primele luni cu bebe – pură tortură! Dacă supravieţuieşti primelor luni cu bebe (fără să-ţi pierzi minţile) înseamnă că poţi supravieţui în orice situaţie şi poţi fi proclamat supererou! Pentru că, zău, primele luni sunt un iad mai ales dacă îţi place să dormi mai mult, să faci duş şi să funcţionezi bine.  Ştii cum e, îţi mai spun şi alţii că e greu, dar nu îţi închipui cum poate fi să te trezeşti din două în două ore, până când nu eşti pus în situaţie. Sau până când nu încerci (fără succes) să linişteşti un bebeluş care plânge inconsolabil. Nu mai menţionez că trebuie să faci faţă şi sentimentului că acum cântăreşti cu mult peste greutatea ta ideală. Tot secretul constă în a nu-ţi fi teamă să ceri ajutor, cu atât mai mult cu cât suferi de depresie post-partum.

Ştii ce este mai frumos? Că după o perioadă, când te simţi complet “vindecată”, îţi vei dori să treci din nou prin această minunată tortură. M-a întrebat cineva dacă m-aş întoarce la perioada de dinainte de bebeluş… toate lucrurile acelea care mă făceau să mă simt bine… ar fi zero pe lângă bucuria pe care o poate trezi o fiinţă atât de de mică şi de preţioasă! Există o vorbă, că nimic nu se obţine fără eforturi, şi este adevărată, cel puţin când vorbim despre a face şi a creşte un copil! Sfatul meu: să-l faceţi! Nu veţi mai fi la fel, în niciun fel posibil!
V-am pregătit o ediţie numai bună de citit în aprilie. Plină de sfaturi pe care le veţi considera mai mult decât folositoare.

Cu bine,
Echipa CSP

Comments

comments