Exerciţiile Kegel

sport_67

Aceste exerciţii au fost puse la punct de către doctorul Arnold Kegel în urmă cu aproape 60 de ani pentru a ajuta la întărirea muşchilor din jurul platformei pelviene. Ulterior, s-a dovedit că ele sunt o adevărată binecuvântare pentru femei şi că pot rezolva şi ameliora substanţial o serie de probleme tipic feminine.
Partea frumoasă a acestei gimnastici este aceea că poate fi practicată oricând, oriunde. Exerciţiul constă în contractarea muşchilor din zona perineală. Este ceea ce faceţi inconştient atunci când aveţi vezica urinară foarte plină şi nicio toaletă în apropiere. Încercaţi să reconstituiţi „mişcarea”. Odată ce reuşiţi să controlaţi voluntar musculatura din zona perineală, încercaţi să menţineţi contracţia timp de 3, 5, 10 secunde sau cât de mult puteţi (acestea se numesc contracţii lente). Mai există încă două moduri în care puteţi face aceste exerciţii:

Contracţii rapide:

Contractaţi şi relaxaţi alternativ muşchii pubococcigieni cât puteţi de repede şi mult.

Împingeri:

Ca atunci când vă încordaţi să împingeţi o mobilă, sau când vă forţaţi să urinaţi.
În perioada sarcinii greutatea uterului presează pe toate organele pelvine, inclusiv asupra perineului. Această greutate constantă, contribuie de exemplu, la pierderile involuntare de urină în timpul râsului sau a tusei în sarcinile avansate. Exerciţiile Kegel cresc rezistenţa la efort a fibrelor musculare şi minimizează aceste neplăceri.
Exerciţiile Kegel fortifică muşchii aflaţi la baza pelvisului. De asemenea au ca obiectiv uterul, vezica urinară, uretra şi rectul. Ele ajută femeile în timpul naşterii, în deosebi atunci când este timpul să împingă bebeluşul. Dacă vreţi să evitaţi efectuarea epiziotomiei, este bine să practicaţi aceste exerciţii pentru a obţine în timp o mai bună elasticitate a musculaturii din zona respectivă. Astfel cresc şansele să puteţi naşte natural fără să intervină eventuale rupturi ale ţesuturilor în zona perineală.

Exerciţiile Kegel trebuie continuate şi după naştere, pentru o refacere mai rapidă a ţesuturilor şi pentru recâştigarea tonusului de dinainte de sarcină.

Atunci când faceţi exerciţiile Kegel, puneţi în acţiune musculatura abdomenului şi întreaga musculatură din zona bazinului. Este indicat ca fiecare tip de exerciţiu să fie repetat în sesiuni de cel puţin cinci ori pe zi. După o săptămână mai adăugaţi încă 10 repetări, continuaţi aşa până ajungeţi la serii compuse din 100 de repetări.

Comments

comments