Fibromul uterin și sarcina

Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie aproximează că 25% dintre femeile între 35 și 45 de ani suferă de fibrom uterin. La nivel mondial, până la vârsta de 50 de ani, 70% dintre femei prezintă fibroame uterine. Cauzele care duc la apariția lui nu sunt clar definite, dar s-a constatat o legătură strânsă între nivelul de estrogeni și apariția unui fibrom.

Nu este o tumoră malignă!

„Fibromul uterin se depistează în urma consultului ginecologic sau a ecografiei abdominale. Odată ce acesta se dezvoltă, oscilația nivelului hormonilor sexuali influențează creșterea lui. Dimensiunea fibromului poate crește sau poate scădea în funcție de cantitatea de hormoni secretată, însă, de regulă, evoluția este crescătoare până la menopauză“, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, pentru pagina mămicidepici.ro. Mai predispuse sunt femeile a căror mamă au avut/ au fibrom uterin. Acesta poate apărea, de asemenea, și în timpul sarcinii. În termeni medicali, mai este numit tumoră fibroasă, leiomiom sau miom, însă este bine de știut că nu este o tumoră malignă și că se tratează doar când creează probleme. Printre simptome, se numără: urinări dese, menstruații abundente și sângerări între menstre, balonare, dureri de spate, presiune în abdomen, disconfort în timpul actului sexual.

Dozele de progesteron și evitarea efortului fizic

În cazul în care fibromul uterin apare în timpul sarcinii, importante sunt dimensiunea acestuia și localizarea lui. „Cu cât este mai mare, cu atât mai frecvent apar complicațiile. La fel, cu cât fibromul se dezvoltă mai aproape de col, cu atât este mai greu pentru uter să ducă sarcina la bun sfârșit“, explică Silviu Istoc. Supradistensia uterină stimulează contracțiile care pot duce la avort de trimestru II sau naștere prematură. Important: dacă pacienta a rămas însărcinată fără să știe de fibrom, nu trebuie operat! Dozele mari de progesteron ajută la distensia uterului, iar șansele ca sarcina să ajungă la termen cresc. Recomandată este și evitarea efortului fizic, în special în partea a doua sarcinii.
Surse: sfatulmedicului.ro, mămicidepici.ro, csid.ro

Prezentați-vă la medic dacă aveți dureri puternice în timpul menstruației sau menstruații abundente, senzație de durere sau de presiune în zona pelvisului, anemie. Majoritatea specialiștilor susțin că fibromul uterin nu poate fi prevenit, cu atât mai mult cu cât această afecțiune este, în numeroase cazuri, moștenită genetic.

Comments

comments