Fiecare cu felul său de a mânca

nutritie-iulie-2016

Fiecare copil are stilul său de a mânca: unul ciugulește, altul înghite pe nemestecate tot ce are în farfurie, iar un altul mânâncă încet, făcându-și timp să mestece bine fiecare înghițitură… iată tot atâția factori care trebuie luați în considerare pentru a instaura obiceiuri alimentare sănătoase. Doar cu ajutorul tău copilul va învăța să mănânce bine, privindu-te cum savurezi legumele, cum golești farfuria și cum transformi fiecare masă într-un moment cu adevărat savuros. Iar atunci când vei reuși să-l convingi, cu grijă și prin exemple, pe micul gurmand la plăcerile gustative, vei vedea nu numai că va termina tot ce are în farfurie doar pentru că așa trebuie, ci pur și simplu pentru că îi place și pentru că vrea să crească mare!

Neastâmpăratul la masă

Cum să-l înveți să stea pe scaun în timp ce mănâncă
Este inutil să sper că Laura (2 ani jumătate) va sta pe scaun mai mult de cinci minute! După doar câteva înghițituri, se dă jos de pe scaun să dea o tură prin bucătărie sau să se ascundă sub masă. Iar când mama o pune din nou la masă și îi întinde lingura de piure cu jambon, Laura o prinde ca un căpcăun, înainte de a fugi din nou de pe scaun. Un mic joc care pe ea o amuză teribil, dar care îi exasperează pe toți ceilalți membri ai familiei.
”La masă mâncăm, nu ne jucăm, vei vedea că și tu poți, la fel ca noi, să stai pe scaun în timp ce mănânci”, anunță mama la începutul următoarei mese. Se pare că a organizat un program încărcat pentru micuța agitată! Toți cei așezați la masă îi vorbesc, îi pun întrebări despre ce a făcut în ziua respectivă. Îi cer și câteva mici servicii: să distribuie pâinea, să aranjeze lingurițele pentru desert, să anunțe când cuptorul sună alarma… Scurte misiuni incitante, care vor face masa să aibă loc fără peripeții.
Părinților le revine sarcina de a crea o ambianță plăcută la masă, căci plăcerea de a fi împreună atunci când se servește mâncarea este întotdeauna asociată cu apetitul. Dar, atenție! Limitează timpul de așteptare între servirea diverselor feluri de mâncare, la fel și timpul petrecut la masă. Când ești mic, să rămâi așezat timp de treizeci de minute este o adevărată faptă de vitejie.

Cu degetele în farfurie!

Încurajează autonomia
Matei (15 luni) vrea să mănânce singur. Un exercițiu primejdios, în care lingura se îneacă adeseori pe fundul farfuriei de supă sau în cana cu iaurt. Și când mama vrea să-i dea o mână de ajutor sau să îi șteargă bărbia, acest lucru declanșează o teribilă criză care taie imediat pofta de mâncare a băiețelului.
Obosită să-l vadă plângând la sfârșitul fiecărei mese, obosită să șteargă de fiecare dată tăvița scaunului de copil transformată în ”piscină”, mama adoptă o altă tactică. Îi dă doar porții mici și îl servește de mai multe ori. Jambonul este tăiat în feliuțe subțiri, supa și iaurtul sunt puse în cantități mici în castron, brânza și fructele sunt tăiate în cubulețe. Iar acest rafinament de servire este cu adevărat eficient. Îi permite micului gurmand să mănânce cu degetele tot ce reușește să apuce și poate, la nevoie, să se servească de lingură cu eficacitate și calm!
Când coordonarea dintre ochi și mână nu este complet stăpânită, copilul învață prin contactul direct cu hrana să-și perfecționeze gesturile. De aceea trebuie să îi facilităm această sarcină lăsându-l liber să mănânce cu degetele. Siguranța căpătată în ducerea alimentelor direct cu degetele la gură îl va ajuta să învețe mult mai repede să folosească lingura și furculița.
Pentru a evita ca micuțul să arunce pe jos prea multă mâncare, încearcă să îi ofei porții mai mici. Dă-i să-și bea supa dintr-o cană mai mică, umple-i lingurița apoi pune-i-o în farfurie pentru ca să o poată duce singur la gură.
De îndată ce mănâncă singur, dă-i alimente pe care le poate apuca cu degetele: feliuțe de carne, măr ras, cereale. Pune, de asemenea, o lingură lângă farfurie. Astfel va putea încerca să o folosească, dacă simte nevoia.
Așază sub scaun un covoraș ușor de curățat, pentru a nu fi luată prin surprindere de fiecare dată când aruncă mâncarea pe jos.
Atunci când copilul se află în plină perioadă de negație, evită confruntările în timpul mesei. Decât să vezi cum îl ia pe ”nu” în brațe, mai bine lasă-l să facă unele alegeri. Mai vrea carne sau piure? Vrea să bea supa cu cana sau să o mănânce cu lingura?
Nu uita că orice copil este un bun observator. Dacă te ridici de la masă pentru a răspunde la telefon sau să aranjezi ceva prin bucătărie, va înțelege că poate face la fel și va începe alte activități, în loc să rămână așezat la masă până la sfârșit.
Este inutil să îl feliciți atunci când mănâncă bine sau să îl pedepsești în caz contrar. Nu îl lăsa nici să ”rumege” prea mult mâncarea care nu-i place, căci va ajunge să îi displacă. După 5-10 minute, ia-i farfuria și treci la felul următor.
Sursa: ”Ghidul părinților – Alimentația”- Madeleine Deny – Ed. Corint

Comments

comments