Fundația unei vieți sănătoase

nutritie-dec

De-a lungul deceniilor s-au susţinut afirmaţii referitoare la caracterul consumatoriu de tipul „mai multă carne, mai multă sănătate“, sau “ mai mult zahăr, mai multă energie“, dar creşterea alarmantă a numărului de boli degenerative a tras un semnal de alarmă asupra nutriţiei deficitare, care este încurajată mai ales în ţările industrializate. Astfel, trebuie îndepărtată imediat aşa zisa dietă mediteraneană, care trebuie înlocuită cu cea veche a legiunilor romane sau a cetăţenilor din ţările mai puţin bogate, formată din cereale integrale, verdeţuri şi legume, care rareori este completată de carne sau dulciuri, poate doar la petreceri importante, şi care conţine foarte puţină sare şi puţine grăsimi. Această dietă este cea mai potrivă pentru primul an de viaţă al copilului tău.
Trebuie să fii foarte atentă să nu-ţi slăbeşti copilul, expundându-l de mic (chiar şi cu alimentaţia artificială) riscului de apariţie a aterosclerozei, diabetului zaharat, gutei (datorită excesului de proteine animale). Acestea, ca şi alte boli (inclusiv cancerul) sunt strâns legate de o alimentaţie deficitară. Este adevărat că şi alţi factori participă la favorizarea acestor boli, dar unul dintre factorii determinanţi este consumul precoce şi în exces de de proteine animale, de zahăr şi grăsimi, în special tratate industrial. La toate acestea se adaugă substanţele chimice (mirosuri, gusturi,coloranţi artificiali, conservanţi, densificatori şi emulgatori) din biscuiţi, îngheţată, gustări, sărăţele; aşa cum este scris şi pe ambalaje, sunt folosite radiaţiile şi căldura pentru a păstra verdeţurile şi fructele, pentru a steriliza diferitele alimente (cum ar fi mierea), pentru a împiedica râncezirea grăsimilor.
Rezultatul este obţinerea unor alimente rezistente la trecerea timpului, dar în definitiv „moarte“.
Un organism care nu este hrănit constant cu alimente gata pregătite (tratate cu coloranţi, conservanţi, aromatizanţi artificiali) se îmbolnăveşte mult mai rar. Copiii care se îmbolnăvesc frecvent, care sunt apatici, nervoşi, fără poftă de mâncare, agitaţi, hiperactivi, care se trezesc des noaptea şi care plâng adesea, instabili emoţional, foarte capricioşi pot să prezinte aceste probleme deoarece li se administrează o hrană care produce tulburări la nivel cerebral. Cu alte cuvinte, un organism sănătos are mai puţine şanse să dezvolte intoleranţe alimentare, reacţii ale organismului cu simptome cărora li se găsesc cu greu cauza.

Comments

comments