Ghidul tatălui de adolescenți

carti-recomandate-februarie-2016

Mereu tânărul tătic, un tip de toată ispravă

“Copii mici, bătăi de cap mici; copii mari, bătăi de cap mari”, auzim noi mungindu-se pe tăpşan, unde se-ngroaşă necontenit creadă înnebunită de foşti Proaspeţi Tătici, depăşiţi de boroboaţele nesăbuite ale adolescenţilor lor. Am mai turnat şi noi gaz pe foc, fără să ne gândim, într-un condamnabil moment de slăbiciune, vorbind despre “vremurile bune“ de altădată. Dar ne-am revenit şi de-acum înainte declarăm sus şi tare, cu o convingere de neclintit: vremurile bune sunt cele de acum.

Da, acum. Priveşte-te cu obiectivitate: odihnit, senin, rotofei, mandru-n toate cele. Eşti în puterea vârstei, dar ce zicem noi, la vârsta puterii! Ha, ha! Eşti asemeni bâtlanului din ţările baltice sau antilopei gnu din Mâli: o fiară uriaşă cu priviri scânteietoare care digera non-stop. Într-un cuvânt, un Mereu Tânăr Tătic (deşi ceva mai puţin acum). Şi asta-i şarmul tău.

Poftim? Ce-ai spus? Bâtlanul din ţările baltice nu este o fiară uriaşă? Şi nici antilopă gnu? Hei, gata, ajunge, am înţeles! Dac-ai cumpărat cartea asta numai ca să ne calci pe nervi, n-o să ne înţelegem de fel! Te lăsăm cu Lionel Choupard şi mergem să ne cinstim cu un pahar!
Hai, că nu glumim!

Chiar este adolescentul mai rău decât copilul?

Pe numeroşi cititori i-au şi trecut năduşelile în tricourile care se mulează perfect pe pieptul lor musculos. Să fie adevărat ce se şopteşte pe la colţuri? Oare adolescentul e într-adevăr o pacoste mai mare decât copilul? Greu de crezut, când îţi vin în minte toate relele de care a fost în stare cel mic: alergând de colo-colo, ca un elefănţel chinuit de colici, a spart bibelourile preţioase pe care le-ai cumpărat după ce te-ai tocmit ore întregi la târgul din Vallauris, a ţipat şi-a plâns în acelaşi timp, s-a umplut de bale plângând, s-a aruncat pe jos în plină stradă, te-a făcut să pari un torţionar sângeros…Era nasol de tot, prietene. Dar să nu-ţi faci nicio iluzie, adolescentul e în stare să facă tot ce făcea şi când era copil. Şi încă multe alte chestii. În plus, deseori devine şi un adept al anti-globalizarii, ceea ce copilul nu era. Nu, domnule, trebuie să recunoaştem: când era copil, abia dacă ştia să găsească Grecia pe hartă.

Cartea poate fi achizitionata de pe LibrariaOnline.ro

 

Comments

comments