Hidratarea copilului bolnav

nutritie-august-2016

Ramon (6 ani) are o problemă gastrointestinală! Sfatul medicului este să stea acasă, să țină regim și să se hidrateze foarte bine. O veste care îl bucură pe băiat, căci adoră sucurile naturale sau acidulate.

Mare îi este decepția când află de la mama lui că sucurile, dozele acidulate sau ceaiul de fructe nu vor face parte din regimul lui alimentar de bolnav. Mesele compuse din compot de mere, banane, orez și apă nu îl încântă prea mult. Tatăl lui, care îl îngrijește trebuie să-și pună la bătaie imaginația pentru a-l face să bea apă. Profită de această zi petrecută ”între băieți” ca să-l învețe pe fiul său să bea ”ca un sălbatic”… din căușul palmei sau fără să atingă gura sticlei. ”Compania veselă a băutorilor de apă” termină ziua cu un concurs de viteză de băut apa cu paiul, pe care, în mod evident, Ramon îl câștigă.
Pierderea de apă este, de obicei, importantă într-o gastroenterită și nu trebuie așteptat până când copilului i se face sete ca să bea apă. Apa este ”alimentul„ sănătos de care are cea mai mare nevoie, spre deosebire de sucuri, supe și alte băuturi. Conținutul lor este inadecvat în apă, zahăr și săruri minerale ca să producă o hidratare corectă.
Regimul în problemele gastrice:
– Apă/ orez/ compot de mere/ banane

De evitat:
– Supele în plic (au un conținut ridicat de sare)
– Sucurile, chiar și cele neacidulate, precum și băuturile din fructe (pentru că au un conținut ridicat de zahăr) – mai puțin în cazul în care nu poate înghiți altceva.
Pentru ca micuțul să-și recapete puterile după o perioadă de regim și pentru a mări densitatea calorică a alimentelor, pune un gălbenuș de ou în piure, presară niște cașcaval ras, adaugă o lingură de brânză proaspătă cremoasă în supă sau pregătește-i niște clătite.
Recele anesteziază. Când pe copil îl doar gâtul su îi este greu să înghită, pregătește-i o masă ”ultrarăcoritoare”, formată din suc de legume proaspete, cremă de jambon cu brânză de vaci și mai multe cupe de înghețată cu toping de fructe roșii.
Dacă îl doare burta, dă-i citrice. Fă-l să ia câteva bucăți sau să bea câteva linguri de suc cu puțină apă. Aciditatea lor reduce spasmele, stimulează apetitul și digestia.
Dacă nu are poftă de nimic, dă-i voie să mănânce felurile de mâncare în ce ordine vrea. Căpșunile ca antreu vor declanșa poate pofta de a mânca brânza ca fel principal, iar orezul și jambonul la desert.

Sursa: ”Ghidul părinților- Alimentația” – Madeleine Deny – Ed. Corint

Comments

comments