Hidratarea cutanată

Pielea este prima barieră de apărare a organismului, ce se opune agresiunilor zilnice exercitate de factorii de mediu şi agenţii poluanţi, de aceea merită îngrijire atentă şi protecţie suplimentară.

Hidratarea cutanată este un fenomen complex, asemănător unui flux constant de apă din derm către epiderm, evidenţiat prin aspectul stratului cornos, „indicator” de suprafaţă al nivelului de hidratare din profunzime. Nivelul optim de hidratare şi factorii care îl influenţează necesită câteva precizări care ţin de metabolismul apei în organism. Apa reprezintă partea fundamentală a plasmei sanguine, lichidelor interstiţiale si limfei, fiind solvent şi transportor pentru numeroase substanţe. Mai mult, apa favorizează reacţiile chimice din organism. Necesarul de apă al organismului este asigurat prin alimentaţie sau metabolism, iar reglarea este efectuată de sistemul nervos şi glandele endocrine.

Pielea conţine aproximativ 70% apă, dar cantitatea variază invers proporţional cu vârsta. Hidratarea normală a ţesutului cutanat depinde foarte mult de rezerva de apă din spaţiile intercelulare şi se înlocuieşte pe masură ce se pierde la suprafaţă prin acţiunea agenţilor externi.
Este cunoscut faptul că în cosmetică este foarte importantă starea de hidratare, tulburările ducând la modificări în aspectul tenului. Hidratarea optimă se reflectă prin echilibrul între apa care se evaporă la suprafaţa pielii şi cea care provine din straturile profunde.

Deshidratarea poate fi de două tipuri: superficială sau profundă. Prima dintre ele este cauzată de fenomenele externe şi are ca aspect pielea fină, subţire, sensibilă. Un ten deshidratat superficial se recunoaşte după exfolierea specifică; la palpare pielea este uşor aspră şi pierde din fermitate (tenul uscat, cu deficit de lipide).

Deshidratarea profundă este determinată de tulburări ale metabolismului apei, mai exact incapacitatea organismului de a reţine apa în ţesuturile subcutanate. În această situaţie organismul esteobligat să îşi procure apa din ţesuturile proprii.

Nivelul optim de hidratare poate fi menţinut atât printr-un aport hidric corespunzător cât şi prin folosirea unor produse cosmetice special concepute să menţină apa la nivel cutanat.

Comments

comments