Idea Fiori, o poveste parfumată

De Sărbători, vă spunem o poveste cu flori. Și începem cu zâna lor, Ana Maria Sevastre. Titlul poveștii este Idea Fiori. Iar magia este înlocuită de pasiune și muncă. Așa cum singuri veți simți din interviul de mai jos:

Revista „Copii și Părinți“: Cum te-ai gândit la o afacere cu flori?

Ana Maria Sevastre: De când am lucrat primul buchet de flori acum 10 ani, am știut că asta aș vrea să fac pentru tot restul vieții. A fost întâi un job, iar după doi ani m-am lansat pe cont propriu sub brandul Idea Fiori. Este o afacere mică, de suflet, care crește ușor, dar sigur. În 8 ani de activitate am adunat mulți clienți-prieteni, oameni care îmi acordă încredere totală cu fiecare comandă. În planul inițial al afacerii, îmi propusesem și un al doilea punct de lucru, dar după nașterea fetiței mele am decis amânarea acestui proiect.

Ai urmat cursuri de aranjamente florale?

Am ales să mă documentez pe cont propriu în ceea ce privește domeniul floristic (tehnică, produse complementare, design, tendințe), fără să mai urmez un curs special. Cu fiecare an m-am perfecționat, primind mereu provocări noi din partea clienților. La primele comenzi, eram un pic mai stângace, dar creativitatea m-a salvat acolo unde nu știam tehnica, iar rezultatul a fost întotdeauna apreciat.

Există un secret ca, după ce cumperi un buchet de flori, acestea să țină cât mai mult?

Recomand păstrarea florilor fără ambalaj, în glastră cu apă proaspătă și tăierea tijelor florale la circa 2-3 cm de la bază. Eu investesc în flori de calitate, în soluții și produse pentru întreținerea lor. Fiecărui buchet îi atașez un plic de conservant, iar clientul primește informații despre utilizarea acestuia. Nu am folosit niciodată trucuri „băbești“: apă fiartă, aspirină, clor etc.

Când primești un buchet de flori te mai impresionează?

Mi-ar plăcea să primesc mai des flori, ar fi o provocare pentru cei care le oferă. Cu siguranță m-ar impresiona gestul, pentru că florile aduc întotdeauna bucurie. Se întâmplă să le primesc doar de ziua de naștere – nu o să uit niciodată buchetul de crini primit la 18 ani de la sora mea, am plâns de emoție. În rest, cei apropiați și clienții mă răsfață cu ciocolată.

Realizezi și buchete pe teme date – nunți, botezuri, cununii?

Pe lângă comenzile zilnice, mă ocup și de evenimente nupțiale și corporate, spațiul nostru de lucru transformându-se într-un atelier de design floral. În weekend-uri, alături de echipa mea, lucrez cu drag buchete și lumânări, aranjamente și alte decoruri florale pentru nunți și botezuri. Pregătirea unui astfel de eveniment presupune întâlniri cu clienții la atelier sau unde are loc evenimentul. Stabilim tematica, componenta florală a aranjamentelor, designul și logistica folosită. Consider că secretul unui eveniment reușit este o comunicare excelentă cu clientul, consilierea lui și înțelegerea dorințelor acestuia. Întâlnirile noastre la atelier presupun și pregătirea unui aranjament de probă. Astfel, clienții vor ști cu exactitate cum va arăta decorul floral.

Cum procedezi cu clienții mai puțin hotărâți?

La fiecare comandă, adresez clientului o serie de întrebări pentru a mă asigura că îi înțeleg în totalitate dorința. Întotdeauna țin cont de sugestiile clienților, dar este datoria mea să îi consiliez pentru alegerea potrivită în funcție de sezonalitatea florilor, ocazia, tipul de eveniment și bugetul alocat. Deseori se întâmplă ca viitoarele mirese să vină cu modele de buchete salvate de pe Pinterest, unde imaginile postate sunt trecute print-un filtru care schimbă culoarea reală a florilor. O altă problemă ar fi disponibilitatea anumitor tipuri de flori (bujori, lăcrămioare, anemone etc.), acestea modificându-și considerabil prețul în funcție de sezon. Discut detaliile cu clienții, la atelier, și le propun soluții potrivite.

Fetița ta te „ajută“ în atelier?

Mina, fetița mea de 4 ani, este atât de încântată, încât povestește mereu de atelierul nostru. La fiecare vizită, îmi pune întrebări despre denumirea florilor, îi place să ude plantele sau să interacționeze cu clienții. Deși nu participă la realizarea aranjamentelor, îsi găsește întotdeauna câte ceva de făcut printre flori și accesorii, fiind fascinată de panglicile de saten.

Cum îți împarți timpul între ea și muncă?

Se poate spune că Mina a crescut printre flori. A fost alăptată până la 2 ani, de aceea, chiar din prima lună de viață, am luat-o cu mine la atelier, întâlniri sau la decorarea locurilor pentru evenimente. Nu a fost mereu ușor, dar mi-am dorit să mă bucur de ea, chiar și atunci când lucram. Mai nou, după terminarea programului de la grădiniță, rămânem în zona atelierului, unde avem diverse activități. Ne place să desenăm pe astfalt, să ne plimbăm cu bicicleta/trotineta, facem cumpărături împreună și povestim despre cum ne-am pretrecut fiecare ziua.

Dacă ar fi să o compari pe Mina cu o floare, cum s-ar numi floarea?

Mina are o gingășie aparte, este mereu veselă și transmite o energie pozitivă. Cu siguranță, floarea potrivită pentru ea este frezia.

Comments

comments