Ierburile şi condimentele în alimentaţia bebeluşului

nutritie

Contrar reclamelor la mâncarea pentru bebeluşi, care ne fac să credem că acestea trebuie să fie necondimentate, hrana copiilor nu trebuie să fie fără niciun gust, pentru că astfel ar deveni total neinteresantă. Cu toate acestea, condimentarea mâncării pentru copii îi sperie pe cei mai mulţi dintre părinţi. Când poţi adăuga ierburile şi condimentele în alimentaţia bebeluşului? Cei mai mulţi pediatri vor recomanda să aştepţi până ce micuţul are cel puţin 8 luni, înainte de a-i diversifica masa folosind ierburi şi mirodenii. Această recomandare se leagă mai mult de maturarea sistemului digestiv decât de eventualele alergii. Dacă bebelinul tău se împacă bine cu mâncarea, nu pare să aibă probleme, atunci nu ai de ce să nu începi să îi oferi mirodeniile. Ca la orice alt aliment este bine să urmezi regula celor 3 zile. Nu uita, dacă alăptezi încă, micuţul tău a făcut deja cunoştinţă cu condimentele prin laptele matern.

Ce fel de condimente îi poţi pune în mâncare?

De cele mai multe ori când ne gândim să introducem ceva nou în alimentaţia copiilor mai mari, primele lucruri care ne vin în cap sunt zahărul sau sarea. De ce oare, ca părinţi, condimentele sunt ultimele la care ne gândim?
Că adaugi ierburi proaspete sau uscate în mâncarea celui mic, este doar alegerea ta. Totuşi nu evita mirodeniile care se folosesc în general pentru prepararea prânzului copiilor mai mari. Folosirea condimentelor adaugă un plus de savoare mâncării şi limitează, dacă vrei, folosirea sării sau a zahărului.

Câteva cuvinte despre unele dintre ierburile minunate ce dau savoare mâncărurilor:

Busuiocul a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru calmarea indigestiei. Are un gust grozav şi îl poate ajuta pe micuţul tău dacă suferă de reflux gastroesofagian.

Mărarul este o sursă minunată de fier, magneziu şi calciu. Ajută la „întărirea” splinei, ficatului şi a stomacului.

Coriandrul poate ajuta la purificarea sângelui şi ajută corpul să absoarbă nutrienţii.

Oregano este un antioxidant natural care este foarte bun pentru prevenirea bolilor, cum ar fi cancerul. De asemenea are calităţi antibacteriane şi antivirale, aşa că poate ajuta la combaterea răcelilor.

Pentru o plantă atât de comună, Pătrunjelul este de fapt o minune a naturii. Este o bună sursă de calciu şi conţine mai multă Vitamina C decât citricele (aşa că dacă bebeluşul tău nu poate mânca citrice, pătrunjelul este o alternativă foarte bună). Ajută la îmbunătăţirea mecanismelor de apărare a corpului, ceea ce înseamnă că îi este mai uşor să ţină bacteriile periculoase la distanţă.

Cimbrul a fost folosit pentru vindecare, de sute de ani, şi ajută la problemele de respiraţie.

Comments

comments