Igiena bebelușului: 12 reguli de bază

Igiena bebelușului este la fel de importantă ca hrănirea lui. De vreme ce nou născutul vine pe lume dintr-un mediu steril, protejat, este bine ca mama să îl apere și să îl protejeze, pe cât posibil, de germeni, bacterii și alți factori care i-ar putea dăuna sănătății, respectând câteva reguli de bază în privința îngrijirii lui de zi cu zi.

Toaletarea: cum se face și ce produse folosim

1. Bebelușul se spală în zona șezutului ori de câte ori i se schimbă scutecul, indiferent că în scutec se află urme de urină sau de materii fecale. Se folosește apă, iar în cazul în care nu există la îndemână o sursă de apă care curge, se pot utiliza șervețelele umede. Alegeți șervețelele umede care să aibă în compoziția lor 90% apă! Important: folosirea șervețelelor umede este o soluție temporară, regula de bază fiind spălarea zonei genitale și perianale cu apă.

2. Atunci când i se schimbă scutecul, nu este nevoie să fie dezbrăcat complet, exceptând situația în care urina sau materiile fecale au murdărit hăinuțele.

3. După ce scutecul este desfăcut, se șterge mai întâi orice rest de urină sau scaun, din față în spate, se închide apoi și se aruncă într-un coș, cât mai departe de zona în care este schimbat sugarul.

4. Luați cu voi un prosopel și duceți-l la baie, la chiuvetă sau duș, dați drumul la apă (chiuvetă sau duș) și, ținând mâna între jetul de apă și fundulețul lui (astfel încât să poată fi sprijinit de corpul mamei/ tatălui), spălați-l, după care ștergeți-l.

5. Chiar dacă bontul ombilical s-a detașat sau nu, apa poate curge peste bont fără nicio problemă. Preferabil este ca, până ce acesta cade, să nu îi facem baie în cădiță, ci doar cu apă care curge. După, poate fi îmbăiat în cădiță. Temperatura apei trebuie să fie de aproximativ 37 de grade.

6. Recomandat este ca, până ce bontul ombilical se detașează, cel puțin în prima săptămână de viață, bebelușul să fie spălat doar cu apă. Orice substanță, oricum ar fi ea, este străină de pielea lui, prin urmare, este bine să ne luăm câteva măsuri de precauție. După ce bontul cade, puteți folosi o seară doar apă, o seară apă și soluție de spălare. Este un mod de a observa dacă în seara toaletării cu soluția de spălare, pielea suferă o modificare. În cazul în care suferă modificări, produsul nu este cel potrivit; sfătuiți-vă, în consecință, cu medicul. Dacă pielea se comportă normal, păstrați soluția de spălare.

7. Deși sunteți tentați să cumpărați mai multe produse dermatocosmetice, dată fiind varietatea lor, încercați să alegeți doar unul, de preferat hipoalergenic.

8. Urechile, ochii și nasul se curăță cu ser fiziologic și cu comprese sterile. Limba (dacă nu e curată), de două, trei ori pe zi, înainte de masă, cu o compresă pusă pe deget cu un preparat de glicerină. Toaletarea ochilor se face cu două comprese sterile, unul pentru un ochișor, altul pentru celălalt ochișor, dinspre exterior spre nas. Nasul, tot cu o compresă sterilă înmuiată în ser, o rotim ușor, pentru a îndepărta impuritățile. Batista sugarului (care se atașează la aspirator) este recomandată doar de către medic și doar dacă sugarul este bolnav. Nu sunt instrumente de toaletare a nasului pentru igiena zilnică. Dacă observați că bebelușul nu poate respira bine și secrețiile blochează căile respiratorii superioare, puneți mult ser în nas (2, 3 jeturi) și folosiți apoi o pompiță manuală. În cazul urechii, introduceți în pavilionul acesteia compresa umezită cu ser, atât cât intră, fără a insista. Bețișoarele de urechi împing ceara spre timpan luând cu ele și stratul de ceară cu rol protector, pe când compresele umezite iau doar excesul.

9. Utilizați comprese sterile înmuiate în ser și pentru zona pliurilor de la gât și axile.

10. Bontul ombilical necesită îngrijire la fiecare schimbare de scutec până se detașează. Dacă nu se observă secreții sau sângerări, se toaletează, peste zi, de două ori. Se pune ser din abundență în zona respectivă, pe lângă clemă, ser pe o compresă, și se șterge dinspre bont spre exterior. În situația în care bontul e detașat, se pune ser și în interior, iar ștergerea respectă aceiași pași, dinspre bont spre exterior. Când bontul încă mai e atașat de abdomen, pentru dezinfectare se folosește alcool alb de 70 de grade sau șervețele impregnate cu alcool (se găsesc în farmacii). După ce bontul cade, se șterge cu alcool până nu mai sângerează și nu mai are secreții. Când nu mai există nici secreții, nici sângerări, se toaletează seara, după baie, cu ser.

11. Atât la fetițe, cât și la băieți, organele genitale se curăță tamponând zona (din față în spate în cazul fetițelor și, în cazul băietilor, fără a forța decalotarea glandului). După toaletarea organelor genitale, cu o altă compresă, se curăță zona perianală (în jurul orificiului anal).

12. Eritemul fesier, cunoscut și ca dermatita de scutec, are drept cauză principală contactul prelungit al pielii bebelușului cu urina și materiile fecale, mai exact cu flora bacteriană din ele. Iată un motiv care ne facem să înțelegem de ce este atât de importantă toaletarea zonei intime de fiecare dată când îi schimbăm scutecul. Atât timp cât curățarea se face regulat, corect, cu comprese și ser, micuțul va fi ferit de eritem fesier.

Comments

comments