Îi va face rău copilului?

sarcina_18

Acum, când eşti gravidă, doreşti, probabil, să ai grijă de tine pentru a-l ocroti pe micuţul din pântece. Când sunt însărcinate, multe femei devin mai conştiente de modul în care stilul lor de viaţă le afecteză corpul. O preocupare esenţială este legată de ce introduc în corp, în afară de hrană şi de băuturi, acest lucru poate însemna medicamente. Şi întrucât unele boli pot afecta copilul, trebuie să fii conştientă de efectele secundare ale medicamentelor.

Medicamentele prescrise de medic

Unele femei se tem să ia orice fel de medicamente în timpul sarcinii, ca să nu dăuneze copilului. Multe medicamente sunt sigure în timpul sarcinii, dar este bine să discuţi cu medicul, dacă se poate chiar la primul control prenatal, despre ce tipuri de medicamente pot fi luate în următoarele nouă luni – atât medicamente pentru care nu este nevoie de reţetă, cât şi medicamente cu reţetă, de care ai putea avea nevoie. Dacă mergi la un alt medic decât cel curant, pentru orice fel de problemă medicală, ai grijă să-i spui că eşti însărcinată.

Dacă iei medicamente pentru o afecţiune cum ar fi hipertensiunea sau probleme ale tiroidei, probabil că va trebui să continui să le iei în timpul sarcinii. Întreruperea tratamentului medicamnetos al unei boli cronice te va expune de multe ori pe tine şi pe copil unor riscuri mai mari decât orice efect secundar al medicamentului. Asigură-te că discuţi dozarea medicamentelor cu medicul de îndată ce ai aflat că eşti însărcinată, pentru că este posibil să fie nevoie ca doza să fie modificată. În caz de epilepsie, diabet sau orice altă boală cronică, cel mai bine este să discuţi cu medicul curant înainte de concepţie, pentru a vedea ce tratament este mai bun. Nu întrerupe luarea unui medicament şi nu schimba doza fără să-l întrebi pe medic.
Sursa: “Sarcina şi Naşterea”, Dr. Anne Deans.

 

SFAT

Pe multe medicamente scrie “A nu se lua în timpul sarcinii”, pentru că efectele lor nu au fost încă studiate în cazul femeilor însărcinate. Această recomandare nu înseamnă neapărat că au fost înregistrate efecte adverse sau că nu le poţi lua la nevoie. Oricând ai o întrebare în legătură cu un anumit medicament, cel mai bine este să ceri sfatul medicului. Dar să nu te surprindă faptul că părerile sunt împărţite în rândul medicilor, pentru că nu întotdeauna există doar un singur răspuns corect.

 

Te poţi îmbolnăvi şi când eşti însărcinată. Este bine să ştii că şi problemele banale pot avea repercusiuni. Este foarte important să îi spui medicului dacă crezi că ai fost expusă la o boală contagioasă.

Comments

comments